Польща готова до дій у питанні винищувачів для України, але рішення має бути на рівні НАТО

Середа, 9 березня 2022, 11:16

Польща готова вжити кроків щодо передачі Україні бойових літаків МіГ-29, але рішення про це має прийматися на рівні НАТО.

Про це заявив радник президента Польщі Якуб Кумох, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

"США не хочуть, щоб ці літаки надходили в Україну з американських баз. Польща готова діяти, але тільки в рамках альянсу, в рамках НАТО"  - сказав він.

Як повідомляють польські ЗМІ, Кумох пояснив, що своєю заявою про готовність передати літаки на американську базу Раммштайн у Німеччині польське МЗС вчинило як великий міжнародний гравець.

"Польща, кажучи дуже відверто, не дозволила зробити себе винною в трагедії українців. Ми вже знаємо з історії такі моменти, коли хтось далекий щось не робив або з яких причин не міг зробити, а рахунки потім виписували тим, хто там був", - додав він.

Радник президента оцінив заяви західних політиків, які заявили, що Польща повинна самостійно поставити винищувачі МіГ-29, як невдалі і заявив, що Варшаві довелося давати пояснення перед українською стороною з цього питання. "Ми повинні пояснити всім по черзі, що це не Польща блокує, що Польща готова конструктивно вирішити це питання і вона усвідомлює, що в Україні чиняться військові злочини", – наголосив Кумох.

"Захисникам України треба допомогти. Тепер питання: як їм допомогти переконати деяких із західних партнерів, що по них не вдарить атомна бомба, бо я розумію, що це головна турбота багатьох наших західних партнерів, я говорю не тільки про США, я говорю тут про європейських партнерів. Багато речей на столі і вони будуть на столі, тому що Польща не залишить Україну, і Польща намагатиметься зробити все можливе, щоб зупинити злочини в Україні", – запевнив він.

Як повідомлялося, Сполучені Штати відхилили "несподівану пропозицію" Польщі передати свої винищувачі МіГ-29 російського виробництва на базу США в Німеччині як спосіб поповнити ВПС України для захисту від вторгнення російських сил. У США заявили, що Польща не радилася з ними перш ніж оголосити, що готова безоплатно передати свої літаки американцям на їх німецьку базу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: