РФ викликала посла Фінляндії через затримані на митниці твори мистецтва на 42 млн євро

П'ятниця, 8 квітня 2022, 15:27

Росія викликала посла Фінляндії у зв’язку із затриманням фінською митницею творів мистецтва на 42 млн євро, які транзитом везли у Росію. 

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Yle.

Твори мистецтва затримали минулими вихідними на підставі санкцій ЄС проти Російської Федерації, серед них щонайменш частина належать найбільшим російським музеям та вивозилися з країни в рамках обміну колекціями. В МЗС РФ назвали дії фінських митників нелегальними, заяви з цього приводу робили і речниця відомства, і спікер Держдуми В’ячеслав Володін, вимагаючи повернути затримані твори. 

Міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто прокоментував, що митники зобов’язані суворо дотримуватися правил ЄС і мали право затримати вантаж. 

Він зазначив, що європейські санкції проти Росії готувалися дуже швидко і певні ситуації могли забути передбачити, додавши, що сподівається на швидке вирішення питання. 

"Фінляндія не має підстав відбирати об’єкти будь-якого музею… Вони повернуться у ті заклади, яким належать", - запевнив глава МЗС.

Тим часом керівник відділу митного контролю Самі Ракшит повідомив, що у ЄС вже внесли точкові зміни у санкційні правила, щоб зробити виняток для транспортування творів мистецтва між музеями. Нововведення набуде чинності з 9 квітня і питання із затриманим вантажем буде вирішене. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: