Пояснюємо, яка сенсація відбулася на виборах в Британії і що вона означає

Аналітика коротко
Середа, 11 травня 2022, 10:00

Минулого тижня в усій Британії проходили вибори – і вони принесли справжню сенсацію.

Сталося це в Північній Ірландії, де голосували за депутатів місцевого парламенту (Стормонту). Вперше за всі роки існування Стормонту націоналістична партія Шинн Фейн взяла більшість голосів у голосуванні першого пріоритету, отримавши понад 27%.

Докладніше про вибори і про те, що може змінити перемога націоналістів, читайте в статті експерта Ради зовнішньої політики "Українська призма" Олександра Краєва Шанс на вихід з Британії: що буде з Північною Ірландією після перемоги націоналістів.

Почнемо з передісторії. Ірландія розділена з 1921 року на Республіку Ірландія та Північну Ірландію. 

Північна Ірландія – складова частина Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії. В Північній Ірландії є дві ключові політичні ідеології – націоналісти (прихильники об'єднання Ірландії) та юніоністи (прихильники "союзу" в межах Британії).

Тепер щодо самої Шинн Фейн, адже це справді унікальна партія.

Вона одночасно офіційно представлена в двох країнах – в Республіці Ірландія та у Великій Британії (там вона має представництво в парламенті у Лондоні, але ніколи тим не користувалася на знак протесту проти вбивства її депутатів британською владою). 

Мета націоналістичної партії Шинн Фейн - об'єднана і вільна Ірландія.

Більш ніж 20 років, з 1998-го, більшість у Стормонті (місцевому парламенті Північної Ірландії)  мала коаліція партій юніоністів, не допускаючи до влади націоналістичні партії. 

Вибори 5 травня переобрали увесь склад Стормонту (90 місць), і за результатами волевиявлення 27 місць відійшло Шинн Фейн, 25 – Демократичним юніоністам. 

Показово, що під час своєї кампанії у Шинн Фейн навмисно уникали теми референдуму про незалежність та акцентували на "простих речах" – комунальних платіжках, дорогах, фінансуванні шкіл у сільських районах. 

В цей час усі партії юніоністів тримали одну лінію – "Боже, аби не Шинн Фейн". 

Як виявилося, прагматичний підхід до реальних щоденних проблем спрацював і дав Шинн Фейн вирішальну перевагу як на телевізійних дебатах на початку травня, так і на виборчих дільницях. 

Чи приведе перемога націоналістів до референдуму про незалежність від Великої Британії? Насправді не все так просто.

Націоналісти перемогли, але не отримали абсолютної більшості.

Їхні союзники по потенційній коаліції не досягли потужних здобутків, тоді як юніоністи зберегли основну частину місць і, головне, єдність міжпартійного співробітництва. 

Тому так чи інакше, але націоналістам доведеться йти на дуже складні і потужні політичні торги для будь-якого рішення – що вже казати про питання референдуму.

То що ж чекає на Ірландію найближчим часом? Довгі та складні політичні торги. 

Докладніше - в матеріалі Олександра Краєва Шанс на вихід з Британії: що буде з Північною Ірландією після перемоги націоналістів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: