Як Росія повторює воєнні злочини терористів ІДІЛ

Аналітика коротко
Середа, 11 травня 2022, 19:15

У багатьох моментах тактика ІДІЛ дуже схожа на те, як діяла останніми роками путінська Росія, пише з Катару голова програми критичних безпекових досліджень Дохійського інституту професор Омар Ашур у статті Браття по тероризму: як армія Росії копіює ІДІЛ, включно зі шляхом до поразки.

Як бореться ІДІЛ? Організація ІДІЛ, що спершу була розташована лише в Іраку, розпочала окупацію частини Сирії та Лівії у 2011 та 2014 роках відповідно. 

Спочатку терористи покладалися на таємні операції, щоб проникнути до силових та військових структур за кордоном. Вони поглинали однодумців та окремих осіб та створювали фальшиві цивільні організації, а також збирали розвіддані, а ще – компромат про лідерів місцевих громад. 

І водночас – заперечували присутність на цих територіях, стверджуючи, що "их_там_нет"

Для цього ІДІЛ поклала керівництво операціями за кордоном на своїх "відповідальних агентів", уповноважених вбивати, влаштовувати теракти, давати хабарі, вербувати тощо. 

Як діє РФ? Відома стаття в РИА "Новости" за назвою "Що Росія має зробити з Україною" – це зразок такого типу пропаганди, яка узаконює масове насильство та ліквідацію держави. Точно таку пропаганду використовувала ІДІЛ.

Проте паралелі між тактикою Путіна та "Ісламської держави" не закінчуються однією лише пропагандою. Схожими є способи ведення війни.

У 2014 році в Криму та на Донбасі Росія та її місцеві агенти цілком покладалися на тактику, яку використовувала до того "Ісламська держава". Інструментарієм як РФ, так і ІДІЛ були фальшиві цивільні організації, викрадення та вбивства, кампанії пропаганди та дезінформації, психологічна війна та інфільтрація своїх агентів до керівних органів. 

Причому спочатку Росія, як і ІДІЛ, не визнавала, що застосовувала всі ці елементи тактики.

Утім, у 2022 році стиль ведення війни Путіна й ІДІЛ став ще більш схожим

Демонстрація надзвичайної жорстокості в соцмережах, розстріли військовополонених, страта цивільного населення, зґвалтування та інші форми сексуального насильства – це воєнні злочини. 

ІДІЛ використовувала їх як інструмент психологічної війни, щоб домінувати або знищити певні громади. Особливо це торкнулося єзидів у Північному Іраку.

В Україні ця "зброя" РФ сумно відома.

І це не єдиний приклад спільної жорстокості РФ та ІДІЛ.

"Ісламська держава" робила ставку на саморобні вибухові пристрої (СВП), що стали відмінною рисою ведення війни ІДІЛ.

Між тим і Росія вчиняє так само. У 2014-2015 роках РФ та керовані нею сепаратистські сили використали СВП понад 600 разів. А у 2022 році їхнє використання стало справді масовим.

"Ми думали, що Ірак – це жах, але Україна – колосальний жах", – сказав майор Кріс Хантер, найдосвідченіший британський експерт зі знешкодження терористичних бомб.

ІДІЛ добре відома зловживанням та використанням релігійних текстів для мобілізації, вербування і виправдання агресії та масового насильства. 

Російська пропаганда також залюбки використовує релігію у війні з Україною. Московський патріарх Кирил не лише узаконив "спецоперацію", а й подарував генералу Віктору Золотову, головнокомандувачу Росгвардії, ікону на благословення солдатів і війни.

Утім, схожими є також вразливості ІДІЛ та російських збройних сил. Й одні, й інші потерпають від структурної кризи: обмеженість людських ресурсів для досягнення своїх стратегічних цілей. 

Докладніше - у матеріалі Омара Ашура  Браття по тероризму: як армія Росії копіює ІДІЛ, включно зі шляхом до поразки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: