Чому уряд Орбана шкодить Україні та як долати проблеми: розповідь угорця

коротко
Понеділок, 30 травня 2022, 18:00

Вже кілька років поспіль Угорщину, завдяки діям тамтешньої влади та особисто прем’єра Віктора Орбана, в Україні сприймають як найбільш недружню до нас державу ЄС. 

Однак угорці – це не лише Орбан.

До редакції "Європейської правди" завітав Тібор Томпа, активний представник угорської громади, з яким ЄвроПравда мала дуже запеклі дискусії щодо освітнього закону – але після російського вторгнення все це лишилося у минулому.

Відео розмови з ним здатне переламати ваше уявлення про угорців. Текстова версія спілкування - у матеріалі "Утисків угорської громади в Україні ніколи не було". Відверта розповідь українського угорця

Про що говорив Тібор Томпа:

"Віктор Орбан підкреслює, що повністю виступає за територіальну цілісність України. Будапешт не ставить під питання той факт, що саме Росія напала на Україну. Річ у тім, що Орбан і сучасна угорська влада не так проросійські, як проегоїстичні. Це стосується, на жаль, також значної частини угорського суспільства".

"Але коли я до вас їхав, мені угорські друзі сказали: "Тібор, як будеш виступати, обов’язково скажи, що не всі угорці є прибічниками Орбана та сучасної угорської влади". Це справді так, попри те, що у Орбана сьогодні велика підтримка. Однак в Угорщині найбільша проблема – це відсутність нормальної опозиції".

"У новому уряді міністром закордонних справ і торгівлі лишився Петер Сійярто, до якого в Україні погане ставлення, і українці мають на це повне право… Нещодавно він заявив, що Угорщина, "звичайно, буде підтримувати вступ України в ЄС і також підтримає вступ до НАТО". А потім додав: "Не дивлячись на те, що були утиски угорської громади в Україні". Я, як угорець, хочу на це відповісти пану Сійярто, що ніякого утиску угорської громади в Україні ніколи не було".

"Хоча Орбан каже, що Угорщина, мовляв, має лишитися осторонь війни в Україні, але насправді, хоче він чи ні, але вона уже є частиною війни, бо Угорщина є країною НАТО. Між тим нещодавно Орбан запровадив правовий стан, який перекладається як "надзвичайний стан, пов’язаний з війною у сусідній країні"... Та я відразу хочу заспокоїти: про напад не йдеться і не може йтися".

"Я вважаю, що угорська громада, яка проживає в Україні, є тим містком, який може налагодити оці позитивні відносини [України з Угорщиною]".

"Я також намагаюся пояснювати на угорському телебаченні, що у нас в Україні сьогодні стоїть питання "to be or not to be", а у вас – скільки ви будете платити за комунальні послуги. Дай Бог, щоб і для Угорщини ніколи не стояло питання "to be or not to be", але в цьому не можна бути впевненим. Тому що Путін в Чопі та Загоні не зупиниться".

Докладніше - у відео на нашому Youtube-каналі, або у текстовому матеріалі "Утисків угорської громади в Україні ніколи не було". Відверта розповідь українського угорця.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: