Що та хто заважає Україні отримати статус кандидата на членство в ЄС

Аналітика коротко
П'ятниця, 10 червня 2022, 16:00

У питанні руху України до членства в ЄС досі немає жодного офіційного рішення, лише напівтони та натяки – але українські учасники процесу публічно випромінюють оптимізм і нібито мають для цього підстави. 

За останні чотири тижні у ЄС різко скоротилася кількість "україноскептиків".

Але одностайності досі немає. Зараз історичне для нас рішення ЄС залежить передусім від України та готовності всієї влади усвідомити це. Поки не пізно.

Докладніше - у новому відео "Європейської правди", а детальна текстова версія - у статті Кандидат з нюансами: що відбувається у ЄС перед історичним рішенням щодо України.

28 лютого Україна підписала заявку про вступ до ЄС. 

Попри гучну назву, власне про вступ не йдеться – лише про запуск процедури. 11 березня на позачерговому саміті ЄС дав на це згоду. Єврокомісія розробила опитувальник для потенційних кандидатів; Україна у рекордно стислі строки заповнила його, потім так само швидко заповнила другу частину. Весь цей процес зайняв два місяці з хвостиком, і це для ЄС безпрецедентно швидко, у кілька разів швидше, ніж у будь-якого кандидата в минулому.

Тепер Європейська комісія (ЄК) має дати незалежний висновок про те, чи готова Україна до членства 17 червня. Правила ЄС вимагають, щоби це був технічний документ, ЄК не має права зважати на думку держав-членів на цьому етапі.

Але реальність протилежна. 

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зараз взяла процес у свої руки і особисто вирішує питання щодо висновку, а для цього веде переговори з ключовими державами-членами та особисто збирається відвідати Київ.

Її мета – домовитися про такі формулювання документа, які знайдуть одностайну підтримку на саміті і не будуть відкинуті.

Власне, весь багатосторінковий висновок вже готовий, а темою для обговорення є те, що там записати – "так" чи "ні". Тобто до детального технічного документа допишуть кілька речень (у позитивному для України сценарії) або кілька абзаців (у негативному) про те, чи готова Україна отримати статус кандидата.

Є два плани для України щодо отримання статусу кандидата на вступ до ЄС. План А – це висновок Єврокомісії про те, що Україна відповідає критеріям і ЄС визнає за нею статус кандидата вже зараз. Натомість усі наступні кроки будуть обумовлені проведенням реформ. 

План Б, який просувають кілька столиць, передбачає, що умови висунуть вже зараз, і до їх виконання Україна буде "кандидатом у кандидати".

Звісно ж, Євросоюз спробує переконати, що план Б – не "зрада", а "перемога". Ба більше, багато хто в ЄС справді так вважає! 

План Б стане для Києва безумовною поразкою. Про це вже публічно заявили і в уряді, і на Банковій. Про це одностайно кажуть українські експерти-реформатори, які спрямували до ЄС лист з цього приводу, який зібрав безпрецедентно широку підтримку.

Які ж країни проти кандидатства України? Традиційно проблемними лишаються Нідерланди. У останні дні з’явилися два нових опоненти надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС. Це Данія та Швеція, які вклали чимало зусиль у реформи в Україні, передусім антикорупційні, і вирішили поставити кілька умов саме у цій сфері для наступного кроку ЄС.

Докладніше - у новому відео "Європейської правди", а детальна текстова версія - у статті редактора ЄвроПравди Сергія Сидоренка Кандидат з нюансами: що відбувається у ЄС перед історичним рішенням щодо України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: