Нідерланди підтримують заявки Албанії та Північної Македонії на вступ в ЄС, хоча раніше блокували

Понеділок, 13 червня 2022, 09:56

Уряд Нідерландів вирішив підтримати заявки Албанії та Північної Македонії на вступ до ЄС, хоча з 2019 року блокував із Францією та Данією переговори обох балканських країн.

Про це пише NL Times, повідомляє "Європейська правда".

За даними нідерландських ЗМІ, Кабінет міністрів та коаліційні партії у парламенті тепер виступають за те, щоб обидві балканські країни, які сподіваються розпочати переговори про членство, приєдналися до ЄС.

Заявка Скоп'є на вступ зараз стримується вето Болгарії з приводу загальної мови та історії, у той час як прогрес Тирани в ЄС пов'язаний із прогресом Північної Македонії.

У травні Європарламент закликав розпочати переговори з Албанією та Північною Македонією про членство в ЄС, відзначивши "геостратегічний контекст відносин із Росією та її агресію проти України".

У 2018 році прем'єр Нідерландів Марк Рютте заявляв, що Албанія та Північна Македонія "послаблять увесь Союз", пославшись на корупцію та відсутність свободи преси. У 2019 році нідерландці разом із Францією та Данією заблокували переговори для обох країн.

Тепер Рютте намагається заручитись підтримкою по всьому блоку. Ще у травні він та канцлер Німеччини Олаф Шольц обговорили приєднання Північної Македонії та Албанії під час зустрічі у Гаазі.

"Ми всі разом у Європейському союзі намагаємося зробити все, що в наших силах, щоб забезпечити стабільність на Західних Балканах і знайти вирішення проблем, що там існують, особливо щодо Північної Македонії та Болгарії", — сказав тоді Рютте.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: