Як Сербію змушують обирати між РФ та євроінтеграцією

Аналітика коротко
Вівторок, 14 червня 2022, 18:43

Від самого початку російської агресії проти України Сербія сидить на геополітичному шпагаті між РФ та ЄС.

Російсько-українському збройному протистоянню вже понад вісім років, але на відмову Белграда запроваджувати попередні санкції проти Москви Брюссель реагував дуже мляво.

Але нині щось йде не так, пише журналістка, редакторка порталу "Балканський оглядач" Наталя Іщенко у статті Примус до санкцій: як ЄС переконує Сербію змінити свою політику щодо РФ.

Після 24 лютого Євросоюз постійно та наполегливо закликає Белград запровадити санкції проти Москви.

Триває вже четвертий місяць повномасштабної війни, ЄС запроваджує вже шостий санкційний пакет… На цьому тлі неприродня поза Белграда, що застиг у розтяжці між Москвою та Брюсселем, стала викликати у європейських політиків нерозуміння та обурення.

Сербія наразі – єдина країна-кандидат на членство в Європейському Союзі, яка не запровадила обмежувальних заходів проти РФ через її агресію проти України, і, здається, у Брюсселя вже навіть почали виникати питання, а чи дійсно сербам потрібна євроінтеграція.

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель наголошує, що бути нейтральним сьогодні щодо війни в Україні – це неправильна концепція.

І без того складну для сербів ситуацію ще більш погіршив Кремль.

Очільник міністерства закордонних справ РФ Сергій Лавров вирішив відзначити день Росії в сербській столиці. А до того ж поговорити із керівництвом Сербії про газ, нафту…

Рандеву зірвалося. Балканські сусіди Сербії – Болгарія, Північна Македонія та Чорногорія – закрили свій повітряний простір для літака Лаврова, тим самим зробивши його візит неможливим.

Щоб нарешті змусити Белград визначитися, чи хоче він справді приєднуватися до ЄС, Євросоюз, на відміну від попередніх восьми років, вирішив діяти.

В Європейському парламенті підготували проєкт резолюції, згідно з якою дотримання Сербією зовнішньої політики Європейського Союзу, включно із запровадженням санкцій проти Росії, буде напряму визначати подальший хід переговорів про вступ.

Не виключено, що в підсумковий документ, який наразі проходить розгляд у комітетах Європарламенту, включать пункт про обумовленість подальшої євроінтеграції Сербії, відкриття наступних переговорних розділів, виконанням сербською владою рекомендацій ЄС зі сфери зовнішньої політики, в першу чергу запровадженням санкцій проти РФ.

Таким чином, геополітична еквілібристика Сербії, швидше за все, підходить до завершення.

Чим вона завершиться – досі є відкритим питанням. Бо, з одного боку, в запровадження повноцінних санкцій Белграда проти Москви ніхто не вірить, з іншого – повна відмова Сербії від курсу на євроінтеграцію теж видається не дуже реальною.

Прогноз, який наразі є найбільш популярним, - президент Сербії Вучич зі своєю командою буде намагатися в різний спосіб тягнути час.

Докладніше - у статті Наталі Іщенко Примус до санкцій: як ЄС переконує Сербію змінити свою політику щодо РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: