У Фінляндії побоюються "замороження" вступу країни до НАТО через позицію Туреччини

Вівторок, 14 червня 2022, 21:15

Прем’єр-міністерка Фінляндії Санна Марін вважає, що в разі відсутності домовленості з Туреччиною до Мадридського саміту НАТО вступ країни до Альянсу може бути "заморожений".

Про це вона сказала у вівторок під час візиту до Швеції, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AFP.

"На цьому етапі, думаю, важливо рухатися вперед. Якщо до Мадриду (саміту НАТО) ці питання не будуть вирішені, є ризик, що ситуація (вступ Фінляндії до НАТО) буде заморожена. Ми не знаємо, наскільки довго, але на тривалий час це може статися ", – вважає Марін.

Саміт НАТО відбудеться в Мадриді 29 і 30 червня.

Раніше президент Фінляндії Сауле Нііністьо заявив, що його країна не буде вступати в НАТО окремо від Швеції, з якою разом подали заявку на членство.

Нагадаємо, Швеція і Фінляндія подали заявку на вступ до НАТО у травні. Усі 30 країн-членів повинні дати згоду на вступ, але Туреччина загрожує накласти вето.

Водночас Фінляндія відмовилася виконувати умову Анкари для вступу в НАТО - видавати Туреччині людей, яких турецький уряд звинувачує у зв'язках із терористами.

А голова парламентського комітету Туреччини з міжнародних справ Акіф Чагатай Килич заявив, що Анкара готова відтермінувати розгляд заявок Фінляндії та Швеції на вступ до НАТО, поки країни не виконають турецькі вимоги.

Читайте також: А Ердоган проти: навіщо Туреччині блокувати розширення НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: