КС Німеччини визнав порушенням заяву Меркель під час скандалу з ультраправими в Тюрингії

Середа, 15 червня 2022, 12:35

Конституційний суд Німеччини вирішив, що колишня канцлерка Ангела Меркель порушила принцип нейтральності, коли назвала "неприйнятним" скандальне обрання прем’єра Тюрингії з підтримкою ультраправих.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Spiegel.

Рішення винесені за двома позовами AfD проти Меркель та федерального уряду. Один стосувався заяви Меркель, інший - її публікації на офіційних ресурсах уряду. Партія наполягала, що таким чином порушено принцип рівних можливостей у політичному змаганні. 

Судді вирішили, що Меркель своєю заявою негативно висловилася про позивача і вплинула на політичне змагання між партіями. 

Нагадаємо, у лютому 2020 року головою уряду Тюрингії став Томас Кеммеріх з Вільної демократичної партії (ВДП), який змагався з Бодо Рамеловим від Лівих. Утім, обрали його за підтримки і партії Меркель ХДС, і правопопулістської "Альтернативи для Німеччини", що викликало політичний скандал. Кеммеріх одразу після обрання подав у відставку.

Скандал призвів до кризи у керівній партії Християнсько-демократичний союз. Її лідерка  Аннегрет Крамп-Карренбауер заявила, що не має наміру висувати свою кандидатуру на пост канцлера на наступних парламентських виборах в 2021 році, і що після запуску процесу вибору кандидатів на посаду канцлера від консерваторів піде з посади лідера ХДС. ХДС у Тюрингії проігнорувала її вказівки не підтримувати ультраправих в голосуванні щодо обрання регіонального прем'єра.

У підсумку після політичної домовленості між партіями Тюрингію все ж очолив Рамелов. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: