Коли Україна зможе вступити в НАТО і чому її нейтралітет буде виграшем росіян

коротко
Четвер, 16 червня 2022, 15:55

Колишній міністр оборони України у першому уряді Зеленського (з серпня 2019 по березень 2020) Андрій Загороднюк має твердий імідж євроатлантиста та мав підтримку в Брюсселі.

Зараз він очолює незалежну аналітичну структуру – Центр оборонних стратегій, до позиції якого дослухаються і в Україні, і в Альянсі.

Тривалу та насичену розмову редактора ЄвроПравди Сергія Сидоренка з Андрієм Загороднюком – про хибні та коректні претензії до НАТО та інші теми, пов’язані з Альянсом – можна подивитися у відео на Youtube-каналі "Європейської правди". А для тих, хто віддає перевагу читанню, пропонуємо скорочений текстовий виклад - "Немає перепон для вступу до НАТО держав з окупованою територією".

Про що говорив Андрій Загороднюк:

"Від саміту НАТО не варто чекати якихось карколомних змін політики Альянсу щодо України. Однак ми сподіваємося, що НАТО визначить як свої цілі допомогу Україні і перемогу України. Якщо й цього не буде, це означатиме, що НАТО досі не розуміє, що відбувається навколо".

"Під час підготовки нової стратегії НАТО консультувався з усіма, проводив reflection process, але не передбачив нинішню війну – наймасштабніший конфлікт в Європі після Другої світової. І це не перший випадок у новітній історії, коли вони не передбачили такі карколомні події… Тож оцінки НАТО як стратегічного центру виявилися не дуже стратегічними… А зараз ми чекаємо від Альянсу нового бачення себе". 

"Західноєвропейські держави, такі як Франція чи Німеччина, ще не бачать нас членами НАТО. Точніше, "колись потім" – бачать, але неясно, коли. Головна причина – те, що у нас йде війна, а ці країни бояться Росії. Ми самі вже не боїмося Росії, бо бачимо, що її можна перемогти, ми бачимо ліміти її спроможностей… Як наслідок, вони бояться проштовхувати питання членства України в Альянсі".

"Щоб стати членом НАТО, ми перш за все маємо виграти війну. І це абсолютно реально".

"Навіть якщо частина України – приміром, Крим – залишиться тимчасово окупованою, це не стане перепоною для вступу до НАТО".

"Теоретично можна домовитися про щось подібне до домовленостей НАТО. Або це можуть бути якісь обмежені гарантії, з чітко визначеним обсягом. Наприклад – 20 чи 10 літаків. Щоби держава-гарант розуміла максимальний ризик. Про це й ведуть перемовини. Йде робота у Вашингтоні та серед найбільших наших партнерів".

"Нейтральність нічого нам не дасть. Це буде виграшем росіян, без жодного плюсу для нас. Розмови про те, що Росія на нас напала через НАТО – це пропаганда РФ, спрямована на те, щоб заплутати Захід. Головна проблема для Кремля – те, що Україна вирішила стати європейською демократією. Тобто самий той факт, що ми хочемо бути вільними, незалежними і демократичними. НАТО – лише елемент цієї картини".

"Звичайно, ми можемо відмовитися від НАТО, але давайте подивимося на наслідки. Йдеться ж не тільки про складніше отримання зброї. Це означає зменшення спільних заходів, навчань. Зупинку інтеграції військових доктрин".

"Нам потрібна відповідь від союзників, як і коли ми отримаємо зброю, яка зможе переломити хід війни. Однозначний пріоритет – це РСЗВ. Нам треба щонайменше 100 пускових установок. Це – абсолютний мінімум. Зараз нам надали 7, і різниця між 7 і 100 колосальна. Потрібна артилерія 155-та – і причіпні гаубиці, і самохідні. Також ми маємо щось зробити з ППО. Маємо закрити питання по протикорабельних ракетах. Маємо закрити питання з ударними дронами".

Повне інтерв’ю дивіться на Youtube-каналі "Європейської правди", або читайте його скорочену текстову версію на нашому сайті у матеріалі "Немає перепон для вступу до НАТО держав з окупованою територією".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: