Президент Литви назвав особистим зобов’язанням відновлення України після війни

Четвер, 16 червня 2022, 16:44

Президент Литви Гітанас Науседа назвав особистим зобов’язанням відновлення України після війни, за його словами, Литва готується до цього вже сьогодні.

Про це, як пише "Європейська правда" з посиланням на портал Delfi, він заявив під час щорічного звіту у Сеймі.

"Повномасштабне відновлення Росією війни проти України стало закінченням періоду миру та відносного спокою для Литви та Європи загалом", - сказав Науседа.

На думку глави держави, для добробуту литовського народу та процвітання держави необхідно діяти у трьох основних напрямках. По-перше, підтримувати Україну та її народ у боротьбі за свободу, бо "це і нас робить сильнішими".

"По-друге, ми повинні всіма способами стримувати агресію Росії, яка повернулася на шлях самодержавства, імперського мислення та територіальної експансії, і при цьому добиватися збереження світового порядку, що ґрунтується на міжнародних правилах. По-третє, і це найголовніше, наш обов'язок – спільними зусиллями забезпечити, щоб у геополітичній обстановці, що змінилася, Литовська держава залишалася сильною, стійкою, розвинутою і впевненою в собі", - зазначив він.

За словами Науседи, Литва надаватиме допомогу Україні й надалі, бо Україна є "нашою братньою країною".

Він заявив, що особисто бере на себе зобов'язання, що Литва допоможе у відновленні Україні після війни.

"Литва допоможе українцям відновити свою країну. Ми готуємося до цього вже сьогодні. Для мене це особисте зобов'язання. Я на власні очі бачив зруйновані українські будинки, від яких залишилися лише почорнілі стіни. Ще гостріше я переживаю за непоправно скалічені життя" – сказав Науседа.

В Україні, за словами литовського президента, вирішується "доля всієї Європи", тому НАТО та ЄС мають діяти разом, щоб приборкати "російські імперські амбіції".

Нагадаємо, Сейм Литви визнав вивезення українців до Росії депортацією українського народу, закликав міжнародне співтовариство також домагатися відповідальності за ці злочини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: