Західні правоохоронці "накрили" мережу для кібератак, керовану російськими хакерами

П'ятниця, 17 червня 2022, 12:49

Правоохоронці США, Німеччини, Нідерландів та Британії знешкодили створену російськими хакерами мережу заражених пристроїв, які використовувалися для незаконної кібердіяльності. 

Як пише "Європейська правда", про це повідомив Мін’юст США. 

Так званий "ботнет" під назвою RSOCKS, який пов’язують з російськими хакерами, оперував мільйонами заражених комп’ютерів та інших електронних пристроїв, без відома власників використовуючи їхні IP-адреси для своїх цілей.  

RSOCKS спершу "ламав" в основному сучасну техніку, здатну під’єднуватись до Інтернету - годинники, роутери, стрімінгові пристрої, системи відмикання гаражів та інші, які мають IP-адресу. Згодом хакери почали нарощувати мережу і за допомогою телефонів на Android та звичайних комп’ютерів. Цю мережу поламаних пристроїв за гроші пропонували клієнтам, щоб приховувати реальне джерело зловмисного трафіку. Кіберзлочинці могли отримати доступ до ботнету для власних цілей за суми від 30 до 200 доларів на день. 

"Ця операція зірвала роботу дуже складної організації кіберзлочинців, що базується в РФ і здійснювала кібервтручання на території США та інших країн", - заявив спеціальний агент ФБР Стасі Мой.

У рамках розслідування агенти ФБР спеціально купили доступ до мережі, щоб зрозуміти, хто став жертвами хакерів. Перша така покупка у 2017 році виявила близько 325 тисяч зламаних пристроїв у Сан-Дієго. Кілька таких виявлених пристроїв слідчі за згодою власників далі замінили комп’ютерами-приманками.  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: