Зеленський на GLOBSEC передбачив міграційну кризу та масові протести у ЄС

Четвер, 2 червня 2022, 19:32

Президент Володимир Зеленський вважає, що блокада Росією українських портів призведе до продовольчої кризи, міграції та масових протестів у ЄС.

Про це він заявив у відеовиступі на Міжнародному безпековому форумі GLOBSEC у Братиславі, пише "Європейська правда".

"Через цей акт агресії російської держави світ на порозі продовольчої кризи. І це не просто якась проблема з продовольством. Це дефіцит на ринку. Це катастрофічне зростання цін на базові продукти. Це загроза голоду для десятків мільйонів людей у різних країнах. Якщо цьому не запобігти, отримаємо проблему політичного хаосу в деяких державах Африки, Азії. А отже, міграційну кризу у Європі, коли люди з країн, які страждають від голоду, шукатимуть порятунку", - сказав Зеленський.

За його словами, продовольча криза неминуче призведе до масштабних протестів і в європейських країнах.

"Багатьом урядам доведеться пояснювати протестувальникам на вулицях різних європейських міст, чому наш континент опинився в заручниках однієї держави (ця держава – Росія) і однієї людини в Москві, яка віддала наказ щодо морської блокади України", - додав президент.

Нагадаємо, Україна разом з партнерами обговорює можливість створення міжнародної місії для розблокування українського морського експорту та як перший крок вимагає від Росії відвести свої сили в морській акваторії навколо України та надати безпекові гарантії про ненапад.

Росія у свою чергу заявляє, що готова пропустити судна з українським зерном, "якщо Україна розмінує порти".

Посол ЄС в Україні Матті Маасікас напередодні заявив, що, можливо, найбільш кричуща брехня Росії стосується продовольчої кризи.

В МЗС РФ також заявили, що готові надати гуманітарний коридор для експорту українського врожаю через Чорне море в обмін на зняття санкцій. США та Британія вже заявили, що не збираються розглядати такі поступки

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: