Більшість поляків не підтримують прив'язку коштів ЄС до ситуації з верховенством права

Вівторок, 21 червня 2022, 08:02

Більшість поляків вважають, що Польща має отримувати кошти з бюджету Євросоюзу у рамках свого плану відновлення економіки після коронавірусу незалежно від того, чи влада виконає умови щодо судової системи і верховенства права, з якими Брюссель затвердив його.

Про це свідчать результати опитування на замовлення польських RMF FM та Dziennik Gazeta Prawna.

Респондентів запитали, чи, на їхню думку, Єврокомісія має почати виплати Варшаві за ковідним планом, навіть якщо буде мати сумніви щодо верховенства права у Польщі. 

Понад 60% вважають, що виплати мають початися незалежно від оцінки ситуації з верховенством права, з яких 41,2% відповіли "однозначно так" і 21,4% - "скоріше так".

21,6% опитаних вважають, що Єврокомісія "точно не має" переказувати Польщі кошти, якщо буде мати сумніви щодо дотримання верховенства права, і майже 6% - що "скоріш не має" цього робити в такому разі. Майже кожен десятий не визначився з думкою. 

Прихильників думки про те, що Польща має отримати кошти незалежно від вимог до верховенства права, найбільше серед прихильників правлячої партії "Право і справедливість" - там "однозначно так" відповіли 82%.

Водночас, протилежна думка переважає серед виборців Лівих, PSL, Kukiz'15 і "Громадянської платформи".

Нагадаємо, 1 червня Єврокомісія з певними умовами дала "зелене світло" польському плану відновлення економіки після пандемії на 35,4 млрд євро, який більш ніж рік був заблокований через суперечки між Варшавою і Брюсселем щодо незалежності польської судової системи, зокрема Дисциплінарної палати Верховного суду. 

Проте частина євродепутатів вважають, що Єврокомісія занадто рано пішла на компроміс, а група депутатів почала збір підписів для висловлення недовіри президентці Єврокомісії, що, у разі успіху, означало би відставку всієї Єврокомісії. Європарламент у резолюції закликав не затверджувати план, доки Польща повністю не виконає умови.

Урсула фон дер Ляєн захищає рішення, зазначаючи, що кошти не почнуть виплачуватися, доки Варшава не виконає відповідні умови. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: