Як підтримують Україну поза межами Європи

Аналітика коротко
Вівторок, 21 червня 2022, 10:00

Ще весною міжнародна дослідницька компанія Ipsos проводила опитування у 27 країнах щодо їхнього сприйняття війни в Україні. 

Важливо зазначити, що в аналізі йдеться не про абсолютних союзників чи абсолютних ворогів, а лише про відносні показники. Також варто розуміти, що тут йдеться саме про настрої суспільств, які десь можуть збігатися з політикою урядів, а десь – ні.

Дані цього дослідження досить важливі й дають можливість порівняти лояльність низки країн до України, показують тенденції у громадській думці світової спільноти, пише соціолог-аналітик Соціологічної групи "Рейтинг" Тетяна Скрипченко у статті Підтримка України у світі: які країни схвалюють надання зброї та санкції проти РФ.

Важливо, що серед питань про Україну були не лише твердження щодо допомоги нашій державі, а й загалом щодо сприйняття Росії. 

Наприклад, серед найбільших прихильників запровадження додаткових економічних санкцій проти Росії можна побачити британців, канадців, американців, поляків, нідерландців, шведів. 

Країни, які хочуть продовжувати відносини з Росією та, відповідно, не хочуть псувати їх санкціями – це в першу чергу Туреччина, а також Ізраїль. Схожими за відповідями тут є також Індія та Саудівська Аравія, яким теж відносно важливі зв’язки з РФ.

Країни Латинської Америки віддалені від контексту україно-російських відносин, тож вони не підтримують санкції, але і відносини з РФ для них не так важливі. Решта країн більшою мірою на українському боці, це переважно Європа, держави Північної Америки, Австралія – вони виступають за санкції і не дуже прагнуть дружби з РФ, також до них у цій тенденції приєднуються розвинені азійські країни: Південна Корея, Японія, але не Малайзія.

Цікавим є також прихильність до надання зброї Україні. Знову ж, мешканці Європи та держав Північної Америки у цьому питанні є відносно одностайними: відносна більшість підтримує надання озброєння й фінансування української армії, але найбільше просідають у цьому питанні Угорщина й дещо Італія.

Важливо, що в цілому суспільства є більш лояльними до прямого надання озброєння українській армії, аніж до спонсорування українських військ через вливання коштів.

Хоча для деяких країн, таких як Південна Корея та Японія, більш актуальним є саме фінансування ЗСУ, ніж пряме надання озброєння. У військовому контексті найменший рівень підтримки має теза про відправку власних збройних сил до України.

Цікавим є феномен Індії: попри загалом не надто високу підтримку економічних аспектів допомоги України серед індійського населення, бажання відправити власні війська сюди є дуже високим порівняно з іншими країнами. Також саме Індія перебуває серед тих країн, які найбільше вважають, що війна в Україні має певні ризики негативних наслідків особисто для них.

В принципі, у питанні лояльності до надання зброї Індія обганяє навіть італійців. 

До умовно проблемних за настроями країн, які не так далеко від європейського контексту і мали б за теорією бути більш схильні до підтримки України – це Туреччина, Ізраїль, Угорщина, які натомість не мають такої лояльності до озброєння України.

Водночас у нас є чимало друзів і за межами Європи: і на американському континенті, і, як виявляється, серед азійських країн.

Тож громадська підтримка проукраїнського напрямку серед багатьох країн дає надію на непохитність політичних позицій на користь України у владних верхівках цих держав. 

Докладніше - у матеріалі Тетяни Скрипченко Підтримка України у світі: які країни схвалюють надання зброї та санкції проти РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: