Навіщо Лукашенко продовжив військові навчання, спрямовані проти України

коротко
Неділя, 5 червня 2022, 17:15

Влада Білорусі заявила про продовження військових навчань на кордоні з Україною та західними країнами. А ще самопроголошений президент Александр Лукашенко встиг зробити низку тривожних заяв: про створення оперативного командування для військ на кордоні з Україною, про купівлю російських С-400 та "Іскандерів" і навіть про створення "народного ополчення".

Про те, що стоїть за такими заявами і за яких умов Білорусь надішле війська в Україну, ЄвроПравда поспілкувалася з білоруським військово-політичним оглядачем Ягором Лебядком.

Повну розмову можна послухати на YouTube-каналі "Європейської правди", а найцікавіші цитати експерта можна прочитати у матеріалі Загроза з півночі: що стоїть за військовими приготуваннями Білорусі.

Про що говорив Ягор Лебядок:

"Раніше на південному напрямку особливих навчань не було, проте тепер там створюється так зване Південне оперативне командування. Тут варто зазначити, що це не нова ідея – їй не менше двох років, утім, з осені минулого року її реалізація активізувалася".

"Виходячи з картини світу військово-політичного керівництва Білорусі, це може бути підготовкою оборони до можливого вторгнення України. Я все більше доходжу висновку, що заяви білоруської влади про реальність загрози вторгнення України – це не просто пропаганда для бабусь, а що вони справді живуть у цій картині світу".

"Вкрай малоймовірно, що Білорусь зможе піти на масштабне вторгнення, як це робили росіяни – батальйонно-тактичними групами. Це неможливо без залучення військовослужбовців строкової служби. А це і проблеми з професіоналізмом, і додаткова напруженість усередині країни".

"Все, що теоретично могла б спрямувати Білорусь – це сили спеціальних операцій, де є дві спеціально підготовлені офіцерські роти, можливо, щось ще можна виділити. Цього достатньо для проведення якоїсь розвідки або диверсії – але не більше. Або Білорусь може допомогти у проведенні поліцейської операції в захоплених російськими силами містах".

"Зараз ймовірність участі білоруських військ можлива лише за сценарію, коли Росія досягне успіху на північних напрямках. Умовно кажучи, якщо РФ займе південь України, вибудує лінію оборони і зможе знову перекинути сили на північний напрямок, де зуміє досягти успіху – лише в такому випадку участь білоруської армії буде можливою. Наразі такий сценарій виглядає дуже малоймовірним".

"Цю техніку (С-400 та "Іскандери") просто привезли та залишили – зараз вона не має жодного озвученого правового статусу. Проте заяви про продаж цієї техніки викликають сумніви. Річ у тім, що для Путіна вигідніше серйозне озброєння тримати у Білорусі під своїм контролем".

Докладніше - у матеріалі Юрія Панченка Загроза з півночі: що стоїть за військовими приготуваннями Білорусі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: