Мер міста у Латвії потрапив у скандал через банкет з білоруським консулом

П'ятниця, 8 липня 2022, 12:04

Мер латвійського Даугавпілса Андрей Елксніньш відвідав святкування на запрошення генерального консульства Білорусі і заявив, що не бачить в цьому проблеми.

Про це пише місцеве видання Chayka.lv, повідомляє "Європейська правда".

Святкування проходило 5 липня у найвідомішому ресторані Даугавпілса у готелі "Латгола", який було закрито для звичайних відвідувачів. Гостей запрошувало генконсульство Білорусі у Даугавпілсі.

Урочистість відвідав і перший віцемер Даугавпілса Алексєй Васильєв, а також місцеві підприємці та інші гості.

Як повідомляє Delfi, міністр захисту навколишнього середовища та регіонального розвитку Артурс Томс Плешс заявив, що запросить пояснення мера Даугавпілса щодо ситуації.

Плешс заявив, що Росія щодня використовує територію Білорусі, щоб обстрілювати Україну та вбивати її мирних жителів. "Співпраця з цими режимами неможлива. Це загроза національній безпеці і мер Даугавпілса має негайно надати пояснення", - вважає міністр.

Елксніньш заявив представникам ЗМІ, що в Даугавпілсі досі офіційно працює дипломатичне представництво Білорусі, і, незважаючи на будь-які заяви, воно продовжує виконувати свою роботу. Мер додав, що "з великою радістю відвідує багато заходів, організацій, подій, насамперед для того, щоб дбати про інтереси мешканців".

На запитання журналістів про те, чи він не вважає неправильним вирушати на захід, який проводить країна-агресор, дії якої засуджує уряд Латвії, Елксніньш відповів, що "не чув і не читав" нічого такого.

Служба держбезпеки та Міністерство закордонних справ Латвії заявили, що у нинішній геополітичній ситуації участь латвійських посадових осіб у заходах, які проводить країна-агресор Росія та її найближча союзниця Білорусь не відповідає інтересам латвійської національної безпеки.

У МЗС наголосили, що генеральному консульству Білорусі у Даугавпілсі не заборонено проводити урочисті заходи. При цьому державним посадовим особам слід ретельно оцінювати необхідність брати участь у них з огляду на нелегітимні вибори авторитарного лідера Білорусі Олександра Лукашенка, репресії проти цивільного населення, гібридні напади на кордон Латвії та агресію Росії в Україні.

Пізніше мер звернувся до мешканців Даугавпілса на своїй сторінці у Facebook і заявив, що латвійська преса "фактично звинувачує мене ледь не в зраді батьківщини!".

Він зазначив, що у Даугавпілсі живуть сотні громадян Білорусі, тисячі етнічних білорусів із громадянством Латвії, а на території Даугавпілсу продовжує роботу генеральне консульство Білорусі.

"Виявляється, що до них не можна наближатися! Оскільки це шкодить національним інтересам. Дивно, що ще не складено поіменний список усіх городян, які мають білоруське чи російське коріння, а також тих, хто відвідував (і продовжує відвідувати) сусідню Білорусь як турист. За логікою, всіх цих людей разом зі мною треба негайно депортувати. У місті, щоправда, людей не залишиться, але може в цьому й мета?" - написав мер Даугавпілса.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: