Мін’юсту Франції довелося виправдовуватись через змагання з картингу у в’язниці

Понеділок, 22 серпня 2022, 18:40

Міністерство юстиції Франції опинилося під тиском з вимогою пояснити, чому воно погодилося на натхненні реаліті-шоу ігри у другій за величиною в’язниці країни.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Guardian.

Політична суперечка спалахнула після того, як на YouTube з’явилося 25-хвилинне відео ув’язнених у в’язниці Френ, які беруть участь у картингу та інших змаганнях у дворі в’язниці. Тюремні ігри отримали назву Kohlantess, що є відсилкою до французького реаліті-шоу формату Survivor.

Міністр юстиції Ерік Дюпон-Моретті назвав відео "шокуючим" і наказав провести внутрішнє розслідування, хоча, як повідомлялося, відділ комунікацій його міністерства схвалив проєкт і переглянув відео перед трансляцією, щоб переконатися, що немає проблем з безпекою.

"Боротьба з рецидивами передбачає реабілітацію [ув’язнених], але, звичайно, не включає картинг", — написав Дюпон-Моретті у Twitter.

Французькі ЗМІ повідомили, що схвалення заходу та випуску відео було зроблено на "найвищому рівні" міністерства, але, за словами чиновників, у проєкті йшлося про спортивні змагання, а не картинг.

Вважається, що подія також була схвалена керівництвом французької в'язниці.

Джиммі Делліст, начальник в'язниці Френ, на південь від Парижа, став на захист заходу, сказавши, що це була "братська подія". За його словами, ігри зібрали 1700 євро на благодійність.

Ерік Сіотті з правоцентристської опозиційної партії "Республіканці" був одним із найгучніших у своєму обуренні. "Наші в’язниці – це не табори відпочинку, де в’язні та охоронці дружать", – сказав він.

"Є певна форма лицемірства з боку міністра… або його поінформували, або ні. Він не може вимагати розслідування, якщо його офіс був поінформований. Ці зображення шокували багатьох французів і багатьох жертв. За кожним ув’язненим стоїть жертва, і саме про тих жертв я думаю", – сказав Сіотті.

Під час Другої світової війни Френ використовували для ув’язнення учасників руху опору та співробітників британської розвідки.

Тюрма у Френ була побудована наприкінці 19 століття для приблизно 1700 в'язнів. Вважається, що в ній перебуває понад 2000 чоловіків і 100 жінок.

Представник французької в’язниці сказав, що жоден із тих, хто брав участь в іграх, не був засуджений за вбивство чи зґвалтування, і що ця подія не коштувала платникам податків "ані цента".

Захід організував місцевий житель Джібріл Драме, який, як кажуть, організовував кілька подібних ігор у Френі протягом кількох років і організував спортивні змагання між поліцією та молоддю в червні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: