Угорські метеорологи оголосили про переслідування та тиск уряду з вимогою змінити прогноз погоди

Вівторок, 23 серпня 2022, 12:49

Національна метеорологічна служба Угорщини виступила проти звільнення керівників відомства та заявила про політичний тиск уряду.

Про це йдеться у заяві служби на сторінці у Facebook, пише "Європейська правда".

Голову служби та його заступника було звільнено після того, як угорська влада скасувала масштабний феєрверк у Будапешті, пославшись на попередження метеорологів про погану погоду. Однак опадів так і не було.

У метеослужбі заявили, що для організації святкових заходів підготували "низку унікальних продуктів та спеціальних прогнозів, а також провели додаткові виміри та оцінки".

"Однак у процесі контакту з Оперативним штабом (з підготовки святкування. – Ред.) з 19 серпня і до моменту запуску феєрверків виникали такі очікування та тиск, що це сильно вплинуло на публікацію та повідомлення наших прогнозів та повністю ігнорувало науково визнану невизначеність, властиву метеорологічним прогнозам", – йдеться у заяві.

Також зазначається, що вперше за більш ніж 150-річну роботу зараз служба зазнає такого політичного тиску, що "більше не в змозі надавати своїх професійних знань".

Представники служби закликали провести незалежне розслідування щодо ухвалення рішення про скасування феєрверка, а також провести професійну оцінку метеорологічних прогнозів на 20 серпня.

Нагадаємо, на фестивалі Sziget в Угорщині виставили стенд з українськими артистами, які не змогли взяти участь, оскільки захищають Україну у лавах ЗСУ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: