Чи є майбутнє в альянсу України, Британії та Польщі

Аналітика коротко
Вівторок, 23 серпня 2022, 20:07

На відміну від Києва, у Варшаві та Лондоні бракує запиту на розвиток українсько-польсько-британського "союзу", не кажучи вже про те, що саме визначення "союз" сприймається у цих двох столицях доволі неоднозначно.

Ні в Лондоні, ні у Варшаві наразі не готові відповісти на питання, що три країни у рамках трикутника можуть робити такого, що вони не могли б робити у двосторонньому форматі.

Водночас не виключено, що запит на такий "союз" з'явиться у майбутньому, особливо за сценарію повторного обрання президентом США Дональда Трампа, йдеться у статті Альони Гетьманчук та Сергія Солодкого з центру "Нова Європа" Трикутник, але не союз: що не так з альянсом Києва, Лондона і Варшави та як це виправити.

У Польщі консенсусним є бачення, що цей формат сьогодні потрібен як ще один формат допомоги Україні – не більше і не менше.

За такої ситуації польські експерти та дипломати вважають більш пріоритетною та перспективною ідею Люблінського трикутника, аніж українсько-польського-британського "союзу".

Крім того, ідея розвитку малих альянсів у Польщі не викликає наразі такого ентузіазму, як в України і навіть Британії. Відтак щодо України для Польщі ключовим пріоритетом на сьогодні є двосторонній трек.

Та і Лондон не включається в запуск трикутника більш серйозно.

Попри це, ситуація не виглядає геть сумною – не можна сказати про повну відсутність інтересу з боку Лондона.

У спеціалізованих британських колах інтерес усе ж є, принаймні на робочому рівні – відбуваються відповідні зустрічі, консультації із залученням представників різних відомств і на різних рівнях (міністерства закордонних справ і оборони, звісно, відіграють тут ключову роль).

Тож, у Лондоні та Варшаві до трикутникової взаємодії ставляться саме як до поглибленого тристороннього партнерства. Означень на кшталт "союз", "альянс", якими достатньо часто оперують у Києві, урядовці в двох інших країнах намагаються уникати. Не варто було б акцентувати увагу на них і Україні.

То як запустити роботу трикутника?

Безпека учасників, а в першу чергу - України, має бути основою трикутника. І в Польщі, і в Британії розглядають трикутник передусім як ще один формат допомоги Україні, і такий підхід є оптимальним на період, допоки триває війна Росії.

Стратегічний безпековий діалог міг би стати одним із ключових вимірів подальшої взаємодії Києва, Лондона і Варшави.

За умови інтересу в Польщі та Великій Британії у рамках трикутника можна було б обговорювати майбутнє безпекової архітектури в Європі, трансформацію Росії, створення передумов для мінімізації загроз, що й надалі походитимуть від Росії.

Британія, Польща і Україна можуть проводити активніший діалог з іншими союзниками задля співпраці у військово-повітряній сфері (наприклад, навчання на території Польщі). 

Голова штабу ВПС США генерал Чарльз Браун заявляв про можливість надання Україні західних винищувачів. Серед можливих варіантів він перелічив американські винищувачі, шведський Gripen, французький Dassault Rafale, а також Eurofighter Typhoon.

Відбудова України – ще одна з пропозицій, яка могла б стати важливим напрямком тристоронньої взаємодії.

Велика Британія буде організатором наступної конференції з відновлення України, яку планується провести 2023 року.

Докладніше - у матеріалі Альони Гетьманчук та Сергія Солодкого Трикутник, але не союз: що не так з альянсом Києва, Лондона і Варшави та як це виправити.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: