У Латвії зібрали свідчення про війну вже 80 українців, зокрема про "фільтраційні табори"

П'ятниця, 26 серпня 2022, 12:58

Латвійські прокурори зібрали свідчення вже 80 українців-свідків бойових дій та окупації, які опинились у Латвії, у тому числі про російську практику "фільтрації" на окупованих територіях.

Про це розповіли в українському Офісі генпрокурора після розмови генпрокурора Андрія Костіна з генпрокурором Латвії Юрісом Стукансом, пише "Європейська правда".

Прокурори обговорювали співпрацю, у тому числі в рамках Спільної слідчої групи (JIT), що займається розслідуванням воєнних злочинів в Україні.

Згідно з повідомленням української сторони, Юріс Стуканс розповів, що латвійські прокурори вже допитали близько 80 громадян України і продовжують збирати свідчення, зокрема щодо "фільтраційних таборів", через які проходять переміщені до РФ особи.

"Більшість громадян України, які потрапляють в Латвію через Росію, залишили тимчасово окуповані території. Вони можуть дати цінні свідчення, тому для нас важливо активно з ними працювати, разом з латвійськими колегами", - зазначив Андрій Костін.

Генеральні прокурори обох країн вважають, що вже зібрано достатньо переконливих доказів для Міжнародного кримінального суду.

Раніше Держдеп США оприлюднив заяву, в якій нагадує Росії, що практика примусового вивезення населення та "фільтрації" є воєнним злочином. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: