У Німеччині можуть скасувати додатковий збір за газ після критики споживачів

П'ятниця, 26 серпня 2022, 21:27

Уряд Німеччини розглядає можливість відмови від планів, згідно з якими споживачі мають сплачувати надбавку за природний газ.

Про це пише Associated Press, повідомляє "Європейська правда".

Надбавка у розмірі 2,4 євроцента за кіловат-годину була оголошена два тижні тому і може коштувати середньому домогосподарству кілька сотень євро на рік. Близько половини німецьких домогосподарств використовують газ для опалення, а деякі також для приготування їжі.

Цей захід має набути чинності у жовтні і спрямований на порятунок імпортерів, які постраждали від скорочень російських постачань, пов'язаних із війною в Україні.

Уряд Німеччини заявляє, що надбавка справедливо розподіляє вартість між усіма користувачами газу та допомагає запобігти краху великих енергетичних компаній, що може викликати ефект доміно на ринку.

Але опозиційні політики та групи споживачів розкритикували цей план, і навіть міністр економіки та віцеканцлер Роберт Габек визнав, що деякі компанії, які "заробили багато грошей", отримають від нього прибуток.

У четвер він заявив на зборах бізнес-лідерів, що хоча ці компанії мають законне право вимагати частку надбавки, для них це "неправомірно з моральної точки зору", і пообіцяв переглянути план.

Прессекретар Габека Катаріна Грейв заявила, що для компаній було б "розумно" добровільно утримуватись від отримання грошей від надбавки. Німецька комунальна компанія RWE і гігант, що працює на викопному паливі, Shell вже заявили, що самі візьмуть на себе вищі витрати.

Представник уряду Штеффен Гебестрейт сказав, що канцлер Олаф Шольц підтримав ці зусилля.

Раніше повідомлялося, що на тлі енергетичної кризи в Європі й рекордного зростання цін на газ Росія спалює блакитне паливо, яке мало б постачатися до Німеччини, вартістю 10 мільйонів доларів на день.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: