ЄСПЛ відновлює справи проти України, три роки на вступ до ЄС, обіцянки від Шольца: новини дня

Дайджест
Понеділок, 29 серпня 2022, 22:00

Британська розвідка розповіла про проблеми у міністра оборони РФ Сергєя Шойгу, а місія МАГАТЕ їде на Запорізьку АЕС на запрошення уряду України.

Швеція оголосила про новий пакет допомоги Україні, а німецький канцлер Шольц продовжує… обіцяти допомагати Україні. 

Глава МЗС Естонії Урмас Рейнсалу звертаючись до німців заявив, що не можна спочивати на лаврах, відправивши кілька танків. 

Лишається непростою і ситуація з енергоносіями в Євросоюзі. 

Євросоюз планує екстрене втручання, щоб зупинити різке зростання цін на електроенергію, а Данія і Німеччина запустять масштабний проєкт вітрової енергетики у Балтійському морі, що стане кроком до відмови Європи від російського газу.

Тим часом, Угорщина продовжує сподіватися на Росію і не поспішає злізати з її "газової гли". 

Більше важливих і цікавих новин 29 серпня у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Огляд британців, місія МАГАТЕ, нота Туреччині

Британська розвідка розповіла про проблеми у міністра оборони РФ Сергєя Шойгу, який через відсутність успіхів на полі бою опинився в немилості у президента Владіміра Путіна.

Зокрема, розвідка згадує нещодавні повідомлення незалежних російських ЗМІ, що через проблеми, з якими стикається Росія у війні проти України, Шойгу тепер відсторонений від російського керівництва, а оперативні командувачі безпосередньо інформують президента Путіна про хід війни.

Як стверджують у Міноборони Британії, російські офіцери та солдати, які мають власний досвід війни, ймовірно, регулярно висміюють Шойгу за його неефективне та відсутнє керівництво, оскільки прогрес Росії зупинився.

Ще одна тема дня - місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на Запорізьку АЕС.

Сьогодні зранку стало відомо, що місія вирушила в дорогу для візиту на Запорізьку атомну електростанцію.

Місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) у понеділок мала прибути до Києва і ближчими днями розпочне роботу на Запорізькій АЕС.

За словами речника МЗС Олега Ніколенка, МАГАТЕ сформувало місію для візиту на тимчасово окуповану Запорізьку атомну електростанцію на запрошення уряду України. До її складу увійшли 14 міжнародних експертів. Очолює місію генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Місія має сфокусуватися на трьох завданнях: фізичний захист, ядерна безпека, гарантії нерозповсюдження ядерних матеріалів.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що місія МАГАТЕ за підсумками свого візиту на Запорізьку АЕС має чітко заявити про порушення з боку російських військових.

Погана новина - Туреччина, за даними незалежних експертів, заплющила очі на транспортування Росією через протоку Босфор ракетних систем С-300ПМУ-2. 

Україна вручила Туреччині через це ноту.

Зокрема, МЗС України висловило послу Туреччини занепокоєння у зв’язку з інформацією про перевезення зафрахтованим міністерством оборони РФ судном "Sparta II" з Сирії до Росії через протоку Босфор ракетних систем С-300ПМУ-2.

Заступник міністра Микола Точицький нагадав послу Туреччини, що, відповідно до положень Конвенції про режим проток від 20 липня 1936 року, зазначене судно підпадає під визначення військового корабля для цілей цієї Конвенції.

За даними військових незалежних експертів Naval News, Росія змогла перекинути ракети для комплексу С-300 через Босфор до Чорного моря зі своїх баз у Сирії.

Військова допомога Україні

Прем’єр-міністр Швеції Магдалена Андерссон оголосила про новий пакет допомоги Україні за результатами зустрічі з нашим міністром закордонних справ Дмитром Кулебою. 

За її словами, шведський уряд надасть Україні новий пакет допомоги загальною сумою близько 100 млн доларів.

Прем’єрка каже, що половина пакета – це військова підтримка України, яка передбачає зброю, про яку просив український уряд і доповнить внески інших країн.

Друга частина спрямована на підтримку української економіки, стійкості та відновлення.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у Швеції закликав шведський уряд надати більше зброї Україні: самохідні артилерійські установки Archer, переносні зенітно-ракетні комплекси RBS 70, додаткові боєприпаси для артилерії.

Євросоюз пропонує тренувати українських снайперів, саперів і офіцерів, а Нідерланди надішлють ще три групи слідчих в Україну, щоб допомогти Міжнародному кримінальному суду розслідувати злочини РФ.

Сьогодні канцлер Німеччини Олаф Шольц висловив ідею про те, що Німеччина могла би допомагати Україні розбудовувати артилерію та сили протиповітряної оборони, у координації з іншими західними союзниками.

Шольц наголосив, що підтримка України має бути постійною і стабільною. 

"Наприклад, Німеччина могла би пріоритетно опікуватися підтримкою розбудови протиповітряної оборони та артилерії ЗСУ…", - заявив Шольц. 

Він сказав, що разом з Нідерландами ФРН вже ініціювала розподіл такої роботи між усіма партнерами України. 

Шольц висловився також за створення спільної з європейськими сусідами системи протиповітряної оборони. У Бундесвері підтримали цю ідею.

Разом з тим, допомога Німеччини Україні лишається на порівняно низькому рівні.

Естонія закликала Берлін збільшити підтримку України.

За словами глави МЗС Естонії Урмаса Рейнсалу, не можна спочивати на лаврах, відправивши кілька танків. 

Більше допомоги Україні могла би надавати і Франція.

Сьогодні прем'єр Польщі під час зустрічі з президентом Макроном закликав прискорити фінансову й військову допомогу Україні.

Щодо руху до ЄС та НАТО

Реалістичний час відкриття переговорів про членство України у Євросоюзі - 2023 рік.

Про це, зокрема, повідомила віцепрем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в ексклюзивне інтерв’ю "Європейській правді"

Крім того, на її думку, триваюча повномасштабна війна не має стати перешкодою для відкриття переговорів з ЄС про майбутнє членство України.

До речі, сьогодні канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав до розширення Європейського союзу, щоб у результаті включити до складу блоку Україну, Молдову та Грузію.

Щодо вступу в НАТО, то за словами Стефанішиної, Україна вже не хоче отримати План дій щодо членства в НАТО та потребує лише членства

НАТО

Продовжуючи тему НАТО, то у Кремлі відповіли Альянсу щодо Арктики, назвавши її сферою життєвих інтересів Росії.

А у Грузії почалися навчання НАТО Noble Partner 2022, в яких уперше беруть участь Швеція та Японія.

Енергоносії

Євросоюз планує екстрене втручання, щоб зупинити різке зростання цін на електроенергію.

Данія і Німеччина запустять масштабний проєкт вітрової енергетики у Балтійському морі, що стане кроком до відмови Європи від російського газу.

Данія, зокрема, збільшить заплановану морську вітрову потужність у Балтійському морі до 3 гігават і під’єднає її до німецької мережі.

Міністр економіки Німеччини Роберт Габек назвав це "флагманським проєктом" і додав, що "за допомогою таких проєктів між європейськими партнерами ми досягаємо двох ключових цілей одночасно: європейської енергетичної безпеки та кліматичної нейтральності".

Норвегія планує виділити Україні близько $200 млн на закупівлю газу.

Тим часом, Угорщина продовжує сподіватися на Росію і не поспішає злізати з її "газової гли". 

Країна сподівається на збільшення постачання від "Газпрому" з вересня.

Більш того, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто у понеділок укотре повторив, що Будапешт не підтримає жодних додаткових енергетичних санкцій проти Росії, а також розкритикував енергетичну політику ЄС.

"Рано чи пізно спаде пелена, король буде голий, і опалення або буде, або ні", – заявив Сійярто.

Інше: ЄСПЛ відновить розгляд скарг проти України

ЄСПЛ відновить розгляд скарг проти України, призупинений через повномасштабне вторгнення РФ.

Пілотів Air France відсторонили через бійку в кабіні невдовзі після зльоту літака.

Литва збудувала паркан на кордоні з Білоруссю для захисту від мігрантів.

Україна, США і ще вісім держав спростовують фейк РФ про розробку біологічної зброї в лабораторіях.

У Словаччині нагородили український народ за участь у повстанні 1944 року і стійкість у війні з РФ.

МЗС Словаччини викликає російського посла через участь в "антифашистській" акції партії експрем'єра.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: