У США стурбовані скороченням запасів деякої зброї через масштабну допомогу Україні - WSJ

Вівторок, 30 серпня 2022, 10:03

Через масштабну військову допомогу Україні у США зменшилися запаси деяких видів боєприпасів і серед посадовців є побоювання, що з такими темпами поновлення запасів це потенційно ставить під загрозу боєготовність Сполучених Штатів.

Про це йдеться у матеріалі The Wall Street Journal, повідомляє "Європейська правда". Видання не вказує імена та кількість джерел, які надали коментарі.

Один зі співрозмовників сказав журналістам, що останніми тижнями запаси снарядів до 155-мм гаубиць стали "некомфортно низькими". За його словами, зараз це не критично, оскільки США ніде не залучені в масштабні бойові дії, але це "не той рівень, з яким хотілось би починати їх вести".

Втім, начальник Об’єднаних штабів армії США генерал Марк Міллі щомісяця проводить огляд арсеналів США, щоб підтримувати баланс у тому, скільки тих чи інших боєприпасів можна віддати Україні.

В оборонних структурах вже проводяться розрахунки щодо того, як наростити виробництво, щоби забезпечити і підтримку України, і підтримання власних запасів. На даний час, за словами співрозмовників, все ще діють старі контракти, нові про більші об’єми поки не підписані.

Обізнані з питанням співрозмовники кажуть, що проблемна ситуація з поповненням складів виникла не через нестачу коштів і потрібні суто організаційні рішення. 

Посадовці з оборонного відомства й Конгресу, в яких взяли коментар, пов’язують потенційну загрозу нестачі боєприпасів з багатьма чинниками, передусім - надто повільними бюрократичними процесами в Пентагоні щодо оборонного замовлення та браком координації між цими посадовцями і тими, хто відповідає за військову допомогу Україні. 

Представник оборонпрому у коментарі виданню сказав, що зазвичай у США від контракту до виконання замовлення минає 13-18 місяців, а для складніших систем, як ракети та дрони, цей період може бути більшим. 

Нагадаємо, у День незалежності України Білий дім анонсував найбільший за увесь час пакет військової допомоги на майже 3 млрд доларів. Неофіційно повідомлялося, що також адміністрація Байдена планує найближчим часом оголосити довгострокову військову місію з підтримки України та призначити генерала, який відповідатиме за постачання допомоги й підготовку українських військових.

Крім того, за інформацією ЗМІ, адміністрація президента США Джо Байдена планує попросити Конгрес схвалити продаж Тайваню зброї на суму близько 1,1 млрд доларів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: