Сербія розвісила на межі з Косовом пояснення, що визнає косовські документи, але не незалежність  

Середа, 31 серпня 2022, 12:55

У Сербії на пунктах пропуску в бік Косова розмістили спеціальні пояснення, що початок визнання виданих у Косові документів не означає, що Сербія визнає незалежність Косова.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє "Балканський оглядач".

Інформаційні стенди розмістили за день до початку дії нового режиму на пунктах пропуску. Інформацію розмістили лише сербською та англійською. 

В оголошеннях пишуть, що використання посвідчень особи, виданих владою в Приштині, можливе лише з практичних міркувань, заради свободи пересування, і що це не можна тлумачити як визнання Сербією незалежності Косова.

У інформаційних матеріалах також зазначено, що використання посвідчень особи, виданих Приштиною, не можна тлумачити як згоду Белграда відійти від Резолюції 1244 Ради Безпеки ООН.

Аналогічну заяву зробив також президент Сербії Александар Вучич. 

Нагадаємо, 27 серпня Сербія і Косово за сприяння ЄС домовилися про компроміс щодо визнання документів. Белград погодився скасувати додаткові документи для власників посвідчень особи, виданих Косовом, а Приштина погодилася не вводити подібні документи для громадян Сербії. 

Домовленість пом’якшила напругу, що виникла через обурення косовських сербів черговою спробою Косова зобов'язати користуватися лише косовськими документами та автономерами державного зразка, а не сербськими чи нейтральними, якими воліють користуватися на півночі Косова – території, населеній етнічними сербами. 

Детальніше на цю тему - у статті Балкани уникли війни: хто виграв і хто програв від компромісу Сербії та Косова

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: