Президент Литви не розуміє ідеалізацію Горбачова: він хотів лише реформувати в'язницю

Середа, 31 серпня 2022, 20:28

Президент Литви Гітанас Науседа не дуже розуміє ідеалізацію особистості Михаїла Горбачова деякими західними політиками: на його думку, така оцінка ґрунтується на ілюзіях.

Про це він сказав в інтерв'ю Delfi, повідомляє "Європейська правда".

"Я бачу дуже суперечливі оцінки. Чесно кажучи, я не дуже розумію ейфорію представників деяких західних країн чи ідеалізацію особистості глави СРСР Горбачова", - сказав Науседа. 

"Я вважаю, що він був наглядачем, який вирішив, що треба провести деякі часткові реформи у в'язниці: перефарбувати фасад, дати ув'язненим можливість читати газети, дозволити довше залишати увімкненим світло, але це була лише така реформа. А ув'язнені хотіли вибратися на волю. Вони це зробили, але проти волі Горбачова", – констатував президент Литви.

Горбачов, за його словами, розпочав реформи, які потім не зміг контролювати. 

"Я думаю, заява, що, на його погляд, найбільшим лихом був розвал СРСР, ставить його поряд з Владіміром Путіним. У цьому сенсі я не можу оцінювати його як реформатора, якому ми маємо віддати велику честь", - сказав Науседа. 

Він також звернув увагу на те, що образ реформатора створив сам Горбачов, тому на Заході з'явилися "певні ілюзії у зв'язку з можливо іншим обличчям СРСР".

"Це зумовило той факт, що Захід довго продовжував співпрацю та політику партнерства з Росією, це потім переросло в Nord Stream 1, Nord Stream 2, і зараз ми бачимо, що за ці ілюзії, які Захід плекав 20-30 років, а може й більше, доводиться дорого платити", – продовжив голова Литви. 

Як узагальнив Науседа, деякі країни бачили лише фасад, а країни, які перебували в цій в'язниці, бачили ситуацію зсередини.

Горбачов помер 30 серпня на 92-му році життя внаслідок тяжкої хвороби.

Він був Генеральним секретарем Комуністичної партії Радянського Союзу з 1985 до 1991 року.

На Заході його згадують як людину, яка сприяла потеплінню відносин між СРСР і США, його заслугою вважаються і розпочаті демократичні реформи.

Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас заявив, що Горбачов був злочинцем, який віддав наказ про жорстоке придушення мирних протестів у Вільнюсі та інших місцях.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: