Прем’єр Чехії: війна в Україні, як і теракти 9/11, стала поворотним моментом для світу

Четвер, 1 вересня 2022, 11:40

Війна Росії проти України, як і терористичні атаки у вересні 2001 року, стала поворотним моментом для світу.

Про це заявив прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала на церемонії відкриття конференції Forum 2000 у Празі в середу, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Цей період назавжди буде асоціюватися з покійним президентом Чехії Вацлавом Гавелом, який був співзасновником конференції Forum 2000, сказав Фіала.

За словами чеського прем’єра, напад Росії відновив альянс західних демократій, в результаті чого НАТО та ЄС розширилися та стали сильнішими.

Президент України Володимир Зеленський приєднався до конференції у режимі відеозв’язку.

Президент України нагадав про події Празької весни та їх насильницьке придушення арміями Варшавського договору в серпні 1968 року, зазначивши, що тодішня недостатня реакція Заходу призвела до змарнування можливостей звільнення країн радянського блоку.

Під час виступу Зеленський зазначив, що Україна все ще потребує підтримки Заходу у боротьбі за свободу у вигляді зброї, боєприпасів, грошей та додаткового тиску на Росію. Він запропонував запровадити додаткові пакети санкцій, які охоплюють енергетику та фінанси, додавши також, що слід створити спеціальний трибунал з військових злочинів, а ЄС має заборонити російські пропагандистські ЗМІ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: