В МЗС Польщі звинуватили у руйнуванні європейської єдності тих, хто хотів діалогу з РФ

Понеділок, 12 вересня 2022, 13:32

Заступник міністра закордонних справ Польщі Марцин Пшидач заявив, що в інтересах Європи стримувати Росію, а ті, хто хотів з нею діалогу, нині руйнують європейську єдність.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє RMF24.

Він згадав слова президента Франції Еммануеля Макрона, який розкритикував країни Центрально-Східної Європи, зокрема Польщу, за їх активність. Зазначивши, що Макрон назвав країни регіону "розпалювачами війни", Пшидач сказав, що хоча французьке формулювання можна пояснити по-різному, "це, звичайно, була критика, нервова реакція на східну політику Євросоюзу".

"Насправді президент Макрон, здається, каже, що не може бути так, щоб країни Центральної Європи, такі як Польща чи інші держави, домінували або нав’язували східну політику Європейського Союзу. Східну політику Європейського Союзу, на думку президента Франції, швидше за все, мають проводити насамперед Франція, ймовірно, у співпраці з Німеччиною, а не якісь країни Центральної чи Східної Європи мають намагатися нав'язати свій порядок денний всьому Європейському Союзу", - зазначив Пшидач.

На його думку, спостерігається нервова реакція на суб'єктивну та ефективну політику Польщі. "Якби ми не були ефективними, президент Макрон не критикував би нас. Якби ми не змогли нав’язати цю політику всьому Євросоюзу, французи, напевно, не нервували б так", – оцінив заступник міністра.

"Ми продовжуватимемо нашу політику. Ми вважаємо, що стримувати Росію - в інтересах усієї Європи, і ті, хто вимагав діалогу з Росією, сьогодні розбивають європейську єдність, але вони повинні усвідомлювати, що їхній поштовх до діалогу з Росією, тиск для угоди також здійснювався в часи Нормандського формату, в якому були і Німеччина, і Франція, і ми всі знаємо до чого привів цей формат - він не привів до стабільного миру в Європі", - наголосив Пшидач.

"24 лютого ця Росія, з якою Нормандський формат хотів продовжити дискусію, просто запустила ракети в бік Києва і напала на суверенну Українську державу", - додав він.

Як повідомлялося, президент Франції Еммануель Макрон провів телефонну розмову з російським президентом Володимиром Путіним, під час якої було обговорено ситуацію в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: