Сейм Литви засудив плани РФ щодо "референдумів" на окупованих територіях України

Четвер, 15 вересня 2022, 17:53

Сейм Литви у відповідь на заклик Верховної ради рішуче засудив плани Росії провести незаконні "референдуми" про анексію окупованих територій України.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться у повідомленні на сайті Сейму Литви.

"Незаконні референдуми, заплановані Російською Федерацією на тимчасово окупованих територіях України, є явним порушенням міжнародного права, Статуту Організації Об’єднаних Націй та Конституції України", — йдеться в ухваленій Сеймом резолюції, в якій зазначено, що Литва ніколи не буде визнавати їхні результати.

Голова Комітету Сейму у закордонних справах Лайма Люція Андрікене, представляючи документ, наголосила, що ця резолюція є відповіддю, реакцією на звернення України, яке отримали уряди та парламенти всіх демократичних держав світу.

У прийнятому документі парламент Литви закликав міжнародну спільноту вжити всіх необхідних заходів, щоб запобігти організації "референдумів" державою-агресором. Водночас закликається не визнавати результати запланованих Росією незаконних "референдумів" та будь-яких інших форм "волевиявлення народу" на тимчасово окупованих російськими військами територіях України, а також паспортів Російської Федерації, виданих в окупованих територіях України.,

Сейм запропонував країнам Шенгенської зони приєднатися до рішення Литви, Латвії, Естонії та Польщі обмежити в'їзд громадян Росії на територію держав і вжити заходів, які допоможуть різко обмежити потік громадян Росії до ЄС і Шенгенської зони з метою забезпечення внутрішньої безпеки Європейського Союзу.

За резолюцію одностайно проголосували 116 членів Сейму.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: