Де влада Польщі бачить нові ризики для України

коротко
Четвер, 15 вересня 2022, 19:45

Відносини України та Польщі наразі переживають ледь не найкращий період у своїй історії.

Разом із тим часто зовнішньополітичні оцінки України та Польщі не є тотожними. І Варшава геть інакше, аніж Київ, дивиться на відносини з іншими європейськими країнами, зокрема з Німеччиною, Францією та Угорщиною.

Щоби краще зрозуміти позицію нинішньої польської влади, під час Економічного форуму в місті Карпач ЄвроПравда поспілкувалася з відомим політологом та радником голови МЗС Польщі Пшемиславом Журавським вель Граєвським.

Повний запис розмови можна подивитися у відео на YouTube-каналі ЄвроПравди. А найцікавіші тези, багато з яких можуть стати для вас неочікуваними, – у матеріалі Юрія Панченка "Якби Німеччина та Франція справді хотіли посилення санкцій, Угорщина їх би не блокувала".

Коротко, про що говорив Пшемислав Журавський вель Граєвський:

"Допомога Україні є стратегічним інтересом Польщі, оскільки ви ведете війну проти нашого спільного ворога.

Але одночасно треба визнати, що ресурси Польщі не безмежні і вони мають свої межі. На жаль, 2023 рік буде роком виборів в Польщі, і це також є фактором, який матиме вплив на рівень допомоги. Також на поляків впливають й зростаючі ціни на енергоресурси".

"Є державна підтримка, яка є наслідком рішень на рівні уряду, – і вона залишатиметься стабільною. Також є можливість мобілізації суспільства для цієї допомоги – але остання з природних причин буде зменшуватися".

Говорячи щодо позиції польських партій щодо підтримки України Граєвський застережив, що сьогоднішня (демократична) опозиція, яка підтримує Україну, у своїй зовнішній політиці і надалі координуватиме всі рішення з центром ЄС, з Німеччиною та Францією.

"А якщо політика Польщі буде скоординована з політикою Німеччини, то рівень допомоги неодмінно впаде. Ознаки цього можна помітити вже зараз".

"Зовнішній курс Угорщини та Польщі є подібним щодо подій в ЄС. Але одночасно – геть іншим щодо політики щодо Росії та України.

Угорщина та Польща взаємно потребують допомоги одна одної в європейському просторі, але мають різну політику на Сході. І я не думаю, щоб це можна було змінити".

"Варто казати, що Угорщина зараз є інструментом, який дозволяє Німеччині та Франції, а також польській опозиції, стверджувати, що хтось не дає їм вводити нові санкції проти РФ. Проте це не є правдою. Насправді нових санкцій не хочуть саме французи та німці".

"Впевнений, що якщо Німеччина та Франція були би однозначно налаштовані на посилення санкцій, в Угорщини не було би жодного шансу заблокувати їх.

Замість цього Німеччина та Франція насправді не хочуть перемоги України, оскільки це маргіналізує їхню позицію в Європі. Перемога України посилить позиції Центрально-Східної Європи – від Скандинавії до Румунії, але це явно не те, чого хочуть Берлін та Париж".

"На мою думку, Німеччина та Франція і зараз, і навіть після завершення війни не допустять членства України в НАТО. Так само, як вони не допустили цього в Бухаресті в 2008 році".

Більше – у матеріалі Юрія Панченка "Якби Німеччина та Франція справді хотіли посилення санкцій, Угорщина їх би не блокувала". Повний запис розмови можна подивитися у відео на YouTube-каналі ЄвроПравди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: