Берлін передумав щодо БТР, Угорщину визнали не демократією, ППО від п’яти країн: новини дня

Дайджест
Четвер, 15 вересня 2022, 21:42

Канцлер Німеччини вважає, що німецька зброя зіграла "вирішальну" роль в успішному контрнаступі України. Берлін надасть Україні ще дві РСЗВ Mars II і 50 бронеавтомобілів Dingo, в яких раніше відмовила.

До того ж, Німеччина невдовзі передасть Греції 40 БМП Marder, щоб та передала Україні радянські БМП-1.

США поки відмовляються передати Україні далекобійні ракетні системи ATACMS та закликають Китай не підтримувати РФ у її війні проти України.

Вірменія заявила про припинення вогню після нових зіткнень з Азербайджаном.

Більше важливих і цікавих новин дня 15 вересня у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Німецька зброя Україні

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що німецька зброя зіграла "вирішальну" роль у недавньому успішному контрнаступі України.

Відповідно до урядового списку, Берлін поставив 10 гаубиць Panzerhaubitze 2000, 24 зенітні самохідні артилерійські установки Gepard і різне легше озброєння.

Канцлер додав, що незабаром Німеччина також поставить в Україну зенітно-ракетний комплекс IRIS-T, який є "сучасним обладнанням, яким не користується навіть Бундесвер".

Але Шольц знову виключив постачання в Україну танків Leopard або БМП Marder, наполягаючи на тому, що такі кроки мають бути узгоджені між союзниками і що жодна інша країна не надсилає в Україну західні бойові танки.

Разом з тим, глава МЗС Німеччини закликала не баритися з передачею танків Україні.

Німецькі поставки зброї "очевидно, дуже однозначно" допоможуть "врятувати людські життя", сказала Анналена Бербок.

Ймовірно, на тлі успішного контрнаступу Збройних сил України на Харківщині, Німеччина надасть Україні ще дві РСЗВ Mars II і 50 бронеавтомобілів Dingo, в яких раніше відмовила.

Крім того, будуть передані 200 ракет для реактивних систем залпового вогню, додала міністр оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт у Берліні.

А міністр економіки Німеччини Роберт Габек обіцяє Україні подальші поставки зброї.  

До того ж, Німеччина невдовзі передасть Греції 40 БМП Marder, щоб та передала Україні радянські БМП-1.

А от готовність підтримувати українських біженців в Німеччині зменшується, про що свідчать результати нещодавнього опитування.

Війна з Росією

Як повідомляє CNN, США поки відмовляються передати Україні далекобійні ракетні системи ATACMS.

Американські посадовці розглядають останні дії України на полі бою як доказ того, що зброя та розвідувальні дані, які Захід передає в останні місяці, були ефективними. Водночас деякі з них вважають, що ще надто рано говорити про поворотний момент у війні, оскільки в Росії далеко не вичерпана військова сила.

Опитані CNN джерела вважають, що ситуація на полі бою поки не змінилася настільки, щоб говорити про різку зміну стратегії підтримки України. 

Раніше в РФ заявили, що вважатимуть далекобійні ракети від США для України вступом у війну.

У четвер Білий дім закликав Китай не підтримувати РФ у її війні проти України, заявивши, що всі повинні виступати проти агресії Москви, а не залишатися осторонь.

Щодо військової допомоги, Литва відправить Україні дві партії бронетранспортерів, а Україна, за словами Зеленського, веде переговори з 5 державами про системи ППО.

Україна, Молдова й Румунія запускають новий тристоронній формат взаємодії.

РФ закликали вийти із ЗАЕС

Рада керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії, яка складається з представників 35 держав-членів ООН, у четвер ухвалила резолюцію із вимогою до Росії припинити окупацію Запорізької атомної електростанції.

За резолюцію проголосували 26 держав, проти були дві – Росія і Китай, решта утрималися під час голосування. Як повідомили в представниці РФ при міжнародних організаціях у Відні, це Бурунді, В'єтнам, Єгипет, Індія, Пакистан, Сенегал та Південно-Африканська Республіка.

У документі міститься заклик до Росії "негайно припинити всі дії проти Запорізької атомної електростанції та будь-якого іншого ядерного об’єкта в Україні та на них".

Візит президентки Єврокомісїі до Києва

Сьогодні глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн прибула з візитом до Києва.

Це третій візит фон дер Ляєн до Києва від початку повномасштабної війни Росії.

На брифінгу в Києві у четвер президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Європейський Союз виділить 150 мільйонів євро на підтримку внутрішньо переміщених осіб в Україні, які були змушені покинути свої домівки в результаті вторгнення Росії.

Крім того, за її словами, Україна може отримати 5 млрд євро макрофінансової допомоги від ЄС в середині жовтня, також обговорюється можливість наступного траншу до кінця 2022 року. 

Сьогодні Європейський парламент схвалив виділення зазначеної суми допомоги.

До речі, Україна, як повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, отримала перші 500 млн євро з пакета допомоги Європейського інвестиційного банку.

Урсула фон дер Ляєн також повідомила, що близько п’яти мільйонів українців повернулися з ЄС в Україну.

Президент Володимир Зеленський вручив главі Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн під час її візиту до Києва орден Ярослава Мудрого І ступеня.

Президентка Європейської комісії узяла участь у відкриття символічної таблички на свою честь на Алеї сміливості, розташованій на площі Конституції в Києві.

Нагадаємо, Алея сміливості була відкрита в Києві 23 серпня Володимиром Зеленським і президентом Польщі Анджеєм Дудою. На ній увічнюють імена політичних лідерів та інших представників країн-партнерів, які надають Україні важливу підтримку у боротьбі з РФ.

Цікаво, що президент Зеленський на обіді з головою Єврокомісії пригощав кавунами з деокупованої Херсонщини.

Угорщина – не демократія 

Більшість депутатів Європарламенту засудила спроби уряду Віктора Орбана підірвати засади демократії в Угорщині.

Європарламент засудив "навмисні та систематичні зусилля уряду Угорщини" з підриву європейських цінностей і вимагає результатів у процесі за статтею 7 Договору про ЄС.

Відсутність рішучих дій ЄС сприяла виникненню "гібридного режиму виборчої автократії", тобто конституційної системи, в якій відбуваються вибори, але відсутня повага до демократичних норм і стандартів, кажуть євродепутати.

"Висновки цього звіту є чіткими та безповоротними: Угорщина не є демократією. Парламенту було як ніколи актуально прийняти таку позицію, враховуючи тривожні темпи, з якими верховенство права відступає в Угорщині", - сказала Гвендолін Дельбос-Корфілд, доповідачка Європарламенту парламенту щодо ситуації в Угорщині.

Припинення вогню 

Вірменія заявила про припинення вогню після нових зіткнень з Азербайджаном.

В Баку заявили про загибель 71 військового після зіткнень на кордоні з Вірменією.

ЄС привітав перемир’я між Вірменією та Азербайджаном та наголошує, що тісно включений у процес.

Інше: санкції США

G7 планує "мапу інвестиційних можливостей для України" - німецький міністр.

США наклали нові санкції на Кадирова, омбудсмена РФ з прав дітей й посадовців у Криму, а також додаткові санкції на РФ у сфері передових технологій.

Зі списку шкільних посібників Литви вилучили підручник, що описував "привабливу демократичну" Росію.

У Барселоні стародавні пам’ятки розмалювали проросійськими символами "Z".

У Румунії зійшли з рейок вагони з українським зерном.

Чоловік, який напав на двох українських біженок у Франції, теж виявився українцем.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: