Жодних шансів, що ми пустимо Косово в ООН – президент Сербії

Вівторок, 20 вересня 2022, 12:49

Президент Сербії Александар Вучич заявив, що немає жодних шансів, що Белград погодиться на те, щоб Косово стало частиною ООН.

Про це пише Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

Вучич перебуває в Нью-Йорку і візьме участь у 77-й сесії Генасамблеї ООН.

Він заявив, що Сербія зіткнеться з проблемами незалежно від того, прийме вона членство Косова в ООН чи ні. "Якщо ми приймемо, ви ніколи не зможете вийти з ООН. Якщо ми цього не приймемо, ми будемо ізольовані. Усе має свої наслідки", – сказав Вучич.

Він додав, що йому запропонували документ, який він відмовився прийняти під час візиту Мірослава Лайчака, спеціального представника ЄС у діалозі між Белградом і Приштиною, і що він не може сказати, чи новина про німецько-французьку пропозицію щодо нової структури діалогу була точною.

Німецько-французька пропозиція щодо нових переговорних рамок, опублікована в албанських ЗМІ, передбачає, що у 2023 році, через десять років після підписання Брюссельської угоди, Белград і Приштина повинні підписати нову нормалізаційну угоду, за якою Сербія "де-факто визнає реальність незалежного Косова", не визнаючи його формально.

Пізніше, гіпотетично через 10 років, коли ЄС може бути готовий розширитися і впустити Західні Балкани, буде досягнуто угоду про взаємне визнання як передумову для приєднання Косова та Сербії до Союзу.

Раніше Вучич знову висловив готовність Сербії захищати косовських сербів, хоча й наголосив, що не хоче силового вирішення косовського питання.

Нагадаємо, останнє найсерйозніше загострення між Сербією та Косовом вдалося вирішити мирно - Белград почав визнавати для в'їзду посвідчення особи, видані Косовом, після того, як понад 10 років для в'їзду у Сербію від косоварів вимагали отримувати спеціальні документи. 

Своєю чергою косовська влада відмовилась від дзеркального наміру видавати косовські документи для власників сербських паспортів, що в'їжджають до Косова. 

ЄвроПравда детально розповідала про ситуацію у статті Балкани уникли війни: хто виграв і хто програв від компромісу Сербії та Косова.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: