Польща не виключає позову проти Єврокомісії через заблоковані кошти 

Вівторок, 27 вересня 2022, 12:56

Польща допускає позов проти Єврокомісії до Суду ЄС, якщо Комісія врешті не погодиться розблокувати призначені для неї кошти з плану відновлення економіки після пандемії. 

Як повідомляє Euractiv, пише "Європейська правда", про це сказав заступник глави МЗС Марчин Пшидач. 

Він запевнив, що Польща виконає усі заходи, передбачені польським планом відновлення економіки після пандемії коронавірусу, незалежно від отримання першого траншу європейських коштів, але й водночас надсилатиме до Брюсселя повідомлення про ці інвестиції, а якщо Єврокомісія і далі не погоджуватиметься здійснити виплати - планує подавати позов до Суду ЄС. 

"Наші юристи працюють над цим питанням. Якщо вони дійдуть висновку, що скарга до суду ЄС буде легітимною, ми будемо подавати її", - сказав Марчин Пшидач. 

На запитання про те, чи розглядає Польща варіант взагалі відмовитися від цього фінансування і вийти з механізму Recovery and Resilience Facility, через який кошти надаються, Пшидач відповів, що не може цього виключати, але головною метою уряду є добитись отримання коштів. 

Він також сказав, що якби правляча партія "Право і справедливість" виграла на наступних парламентських виборах у Польщі, то президентка Єврокомісії "втратила би інтерес втручатися у польську політику". 

Нагадаємо, 1 червня Єврокомісія з певними умовами дала "зелене світло" польському плану відновлення економіки після пандемії на 35,4 млрд євро, який більш ніж рік був заблокований через суперечки між Варшавою і Брюсселем щодо незалежності польської судової системи, зокрема Дисциплінарної палати Верховного суду. У ЄС є критики цього рішення та спроби позовів. Урсула фон дер Ляєн захищає його, зазначаючи, що кошти не почнуть виплачуватися, доки Варшава не виконає відповідні умови. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: