Посол Німеччини про контрнаступ ЗСУ, ядерну загрозу та допомогу Україні

Аналітика коротко
Середа, 28 вересня 2022, 19:50

Німеччина – напевно, найбільш суперечливий партнер України. Це держава, яка надає нам величезну за обсягом фінансову допомогу; держава, яка ще у 2014 році стала двигуном антиросійських санкцій та забезпечувала їхнє збереження навіть тоді, коли інші партнери виступали за пом’якшення.

Але водночас зі словом Німеччина найчастіше асоціюють провальні рішення– як-от згоду на побудову "Північного потоку-2" та відмову постачати зброю аж до початку широкомасштабного російського вторгнення.

Про все це та багато іншого – а передусім про ядерну загрозу – ми поговорили у відвертому та дуже недипломатичному інтерв’ю з послом Німеччини в Україні Анкою Фельдгузен.

Посол спілкувалася українською мовою, і ми пропонуємо відеозапис інтерв’ю

А текстова версія  інтерв’ю – у матеріалі редактора ЄвроПравди Сергія Сидоренка Посол Німеччини: У НАТО зараз щодня обговорюють те, як відповісти у разі ядерного удару.

Коротко, про що говорила Анка Фельдгузен:

Щодо захоплених територій України

"[Після анексії території України, захопленої у 2022 році] Росія буде казати: "Це зараз наша територія, і ми тепер можемо відповідати як на наступ на територію Росії". Це чітка ескалація з боку Росії".

"Тому ми чітко сказали, що це псевдоголосування, а не референдум. Ми будемо пояснювати це нашим партнерами з інших континентів… З іншого боку, ми вже говоримо з нашими близькими партнерами про додаткові санкції".

"Ми не визнаємо ці псевдореферендуми. Для нас це – територія України, і Україна робить на всій своїй території те, що вважає за потрібне. Щодо права України на контрнаступ для нас нічого не зміниться".

"Ваші мініатаки на Крим були дуже важливі психологічно. Та чи можна звільнити Крим у військовий спосіб? Я просто цього не знаю".

"Коли ми передаємо Україні зброю, то виходимо з того, що вона вже не під нашим контролем. Ми не можемо впливати на те, як буде застосовуватися ця зброя".

Щодо ядерного шантажа Путіна

"Цей ядерний шантаж [Путіна] – це справді саме шантаж, але не можна думати, що нічого не буде. Це – реальна загроза".

"Використання ядерної зброї треба уникнути, але піддаватися для цього шантажу – це дуже погана ідея. Бо коли поступитися шантажисту один раз – то не будеш знати, що шантажист зробить наступного разу".

Анка Фельдгузен також погоджується із твердженням, що німецькі військові аналітики бачать меншу ймовірність ядерного удару по Києву порівняно з іншими територіями.

Щодо допомоги Україні

"Німеччина для України є надійним партнером. Зараз складно в це повірити, але я впевнена, що Німеччина була, є і буде найбільш надійним партнером України".

"Німеччина вже постачає в Україну великий обсяг зброї. Треба просто далі з нами говорити про це, і мені здається, що ми будемо (постачати також танки. – ЄП). Просто з нами потрібно продовжувати діалог про це".

"Нам просто потрібно більше часу, щоби переконатися в тому, що їх [танки "Леопард"] треба вам передати. І це не вперше, так було з усією зброєю – часом мені здається, що ми, німці, ще не повністю усвідомили, що ми відійшли від політики непостачання зброї. Тому вам треба продовжувати цей діалог".

"Перша система [протиповітряної оборони з Німеччини], сподіваюся, буде в жовтні. І якщо спершу ми думали передати один комплекс IRIS-T, то потім вирішили додати ще три, і їх теж зараз виробляють. Я дуже сподіваюсь, що друга система буде до кінця цього року, решта – на початку наступного".

"Політичної затримки тут немає, рішення про це точно і чітко прийнято. Це наш внесок у вашу боротьбу: ми маємо ці найновіші системи, які є витвором інженерного мистецтва, і хочемо, щоб ви їх отримали. Але їхнє виробництво є повільним".

Щодо членства в ЄС

"Я вже довгі роки вважаю, що Україна повинна бути членом ЄС. А Угода про асоціацію допомогла вам – ви набагато ближчі до ЄС, ніж були до 2014 року.

Але якби не було повномасштабної війни – Україні довелося б набагато довше чекати на статус кандидата. Це точно була стратегічна помилка з боку Путіна".

Прогнози щодо війни

"Я, як і всі українці, сподіваюся, що війна закінчиться швидко, що люди більше не гинутимуть, що більше не буде зґвалтованих жінок і дітей, які бачать ці жахи… Ми всі побачили, як неефективно діяли величезні збройні сили Росії. Всі наші експерти були цим здивовані… Якби мені треба було ставити свої гроші на якийсь результат, то я би поставила на те, що до весни доведеться почекати, тому вам ще треба більше зброї [для перемоги]".

Перемогою вона називає повернення Україною своїх територій включно з Кримом. 

Повне інтерв’ю – у матеріалі Сергія Сидоренка Посол Німеччини: У НАТО зараз щодня обговорюють те, як відповісти у разі ядерного удару.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: