Cуд у Швеції виніс обвинувальні вироки документалістам за зйомки затонулого порома "Естонія"

Понеділок, 5 вересня 2022, 15:07

Суд у Швеції виніс обвинувальні вироки режисерам-документалістам за "порушення спокою могили" під час їхньої роботи біля рештків затонулого у 1994 році порома "Естонія".

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє SVT.

Журналіста Хенріка Евертссона та режисера Лінуса Андерссона спершу виправдали у 2021 році - суд дійшов висновку, що міжнародне законодавство у даному випадку переважує національне. Експедиція здійснювала занурення до рештків корабля в 2019 році з судна під німецьким прапором у зоні, де застосовуються норми міжнародного морського права. Проте згодом у лютому апеляційний суд дійшов висновку, що дії команди можна розглядати за національним законодавством і так званим "Актом щодо "Естонії". 

Обом членам команди присудили штрафи. Лінус Андерссон у коментарі ЗМІ сказав, що вони оскаржуватимуть вирок. 

Прокурори продовжують наполягати, що попри те, що команда працювала з журналістським інтересом, вони все одно не мали права порушувати заборону на дайвінг у цій зоні. 

Після виходу фільму-розслідування Discovery Network у 2020 році - того, що з’явився завдяки Евертссону та Андерссону і в якому показали невідомі раніше отвори в корпусі затонулого судна - у Швеції заявили, що ініціюють зміни до закону, щоб дозволити підводну експертизу порома. 

У липні 2021 року Швеція та Естонія розпочали повторне вивчення уламків порома "Естонія".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: