В Естонії хочуть ухвалити закон про збройний спротив у разі окупації

Понеділок, 5 вересня 2022, 18:29

Міністерство оборони Естонії готує законопроєкт, який надасть Силам оборони країни повноваження готувати збройний опір на окупованих територіях через агентурні мережі та відповідну інфраструктуру – наприклад конспіративні квартири та схованки.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ERR.

Законопроєкт передбачає створення організованої партизанської чи підпільної діяльності із залученням місцевого населення, якщо якась частина Естонії виявиться окупованою.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, підставних осіб можна буде використовувати для виявлення людей, яких можна залучати до таємної співпраці. Воно необхідне для підготовки підтримувальної інфраструктури збройного опору, наприклад схованок для зберігання спорядження.

У пояснювальній записці зазначається, що кількість таємно залучених до такої діяльності людей не повинна перевищувати 0,1% населення Естонії.

Віцеканцлерка міністерства оборони Естонії Маргіт Гросс розповіла ERR, що для ефективної боротьби проти чужої влади на окупованій території готуватися до цього потрібно вже у мирний час.

"Силам оборони потрібні додаткові повноваження для проведення такої підготовки, тому що підготовка певної діяльності передбачає використання підставних осіб. Чинне законодавство таких повноважень Силам оборони не дає", – пояснила вона.

Нині Сили оборони Естонії мають подібні повноваження лише для організації розвідувальної діяльності.

Міністерство оборони Естонії планує подати законопроєкт на затвердження уряду у вересні і розраховує на його ухвалення парламентом уже цього року.

Як повідомлялося, війна в Україні внесла корективи у військові плани Естонії: міністерство оборони країни заявило, що оборонні плани будуть переглянуті відповідно до військової тактики та дій Росії.

У межах оновлених оборонних планів Естонія вже домовилася спільно з Латвією закупити системи протиповітряної оборони – відповідний протокол про наміри підписали міністр оборони Естонії Калле Лаанет та міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс на саміті НАТО в Мадриді.

Минулого місяця міністр оборони Естонії Ханно Певкур заявив, що його країна спільно з Фінляндією будуть об’єднувати ракетні комплекси берегової охорони.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: