У Польщі зняли заборону на використання вод Одри, де масово загинула риба

Вівторок, 6 вересня 2022, 10:45

У Польщі з вівторка припинила діяти заборона на використання вод річки Одра, де влітку масово загинула риба.

Про це повідомило "Польське радіо", пише "Європейська правда".

"З опівночі всі заборони, пов’язані з використанням річки Одра, що випливають з постанови, яку я видав 12 серпня, припиняють діяти на території всього Західнопоморського воєводства, це стосується Одри і різні типи каналів, водойм, через які протікає Одра, в яких діяла ця заборона", – заявив журналістам у понеділок Збігнев Богуцький, воєвода Західнопоморського воєводства.

Він пояснив, що протягом кількох днів мертвої риби не спостерігали по всій довжині західнопоморської Одри. Також її не знайшли в озері Домбє чи в Щецинській затоці.

"Це найбільш очевидна, видима і проста передумова, яка говорить про те, що ця криза позаду", – сказав Богуцький.

Він додав, що аналізи води не виявили факторів, які були б небезпечними для нормального використання Одри. 

"Ми повертаємося до нормального плавання, ми повертаємо можливість рекреаційного використання Одри так, як це було дозволено до заборони, тоді як усі інші правила, як і раніше, будуть діяти", – сказав воєвода.

Нагадаємо, з кінця липня у польській та німецькій частині річки Одри (німецька назва Одер) почала масово гинути риба. За останніми даними, озвученими Польщею, з річки за увесь цей час виловили понад 190 тонн мертвої риби

У Польщі та Німеччині припускали, що причиною екологічного лиха стало скидання в річку отруйних відходів. Фахівці перевіряють 300 різних речовин, які могли спричинити катастрофу. У Польщі за допомогу у встановленні винуватців забруднення поліція виставила винагороду у мільйон злотих.

Досі лабораторні дослідження не встановили точну причину мору риби.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: