Глава МЗС Естонії: не варто недооцінювати РФ, навіть якщо вона не досягає успіху на полі бою

Вівторок, 6 вересня 2022, 12:29

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу вважає, що коридор для експорту зерна з українських портів і закриття газопроводу є частиною послання Росії світу про те, що з її вимогами треба рахуватися, оскільки від Росії, як і раніше, багато залежить.

Про це він сказав естонському телебаченню, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ERR.

Рейнсалу зазначив, що не можна недооцінювати Росію, навіть якщо здається, що вона не досягає успіху на полі бою, тому що Москва має багато засобів впливу, щоб змусити деякі західні країни прийняти сприятливі для Росії рішення.

Як приклад Рейнсалу навів створений під диктатом Росії коридор, що дозволяє експортувати зерно з українських портів, і те, що відбувається навколо найбільшої в Європі Запорізької АЕС, де Росія намагається залякати Європу ядерною загрозою.

"І новини понеділка про те, що якщо санкції не буде знято, як зброю буде використано газ. Все це розраховано на те, щоб зламати єдність західних країн. Росію не можна недооцінювати. Вона застосовує засоби впливу, враховуючи, що вони мають наслідки", – сказав глава МЗС Естонії.

За словами Рейнсалу, Росія поширює міфи, щоб вплинути на рішення західних країн, наприклад, вона намагається нав’язати думку, що у разі введення санкцій на експорт зерна можна очікувати серйозного голоду: "Ще один міф, який намагаються створити, полягає в тому, що Європа може уникнути високої інфляції та високих цін на енергоносії у разі поступок для Росії".

Минулого тижня на зустрічі міністрів закордонних справ європейських країн не було досягнуто важливої ​​для Естонії домовленості про встановлення загальної заборони на поїздки російських туристів до країн Євросоюзу. Однак, за словами Рейнсалу, відбулася зміна психологічної парадигми: країни визнали, що масові поїздки російських туристів до Європи є проблемою, і дали зрозуміти, що прагнення східних країн заборонити росіянам перетинати свій кордон є цілком легітимним.

За оцінкою міністра, країни, які виступили проти заборони, обґрунтували свою позицію тим, що йдеться про війну Путіна, і прості російські туристи повинні мати можливість їздити до Європи, оскільки "тоді вони побачать більше Європи і не будуть такими войовничими і чогось навчаться у Європи".

Рейнсалу вважає, що за такими наївними ідеалістичними розмовами криються прагматичні причини: "Для низки країн питання полягає в тому, що Росія як захід у відповідь може закрити в'їзд у свою країну, і це може вдарити за великою кількістю працівників, субпідрядників з європейських країн".

Як повідомлялося, напередодні Кремль розпочав прямий шантаж Заходу, висунувши умови прокачки газу через "Північний потік".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: