Пояснюємо, як контрнаступ допоможе отримати нове озброєння від США

коротко
П'ятниця, 9 вересня 2022, 19:46

8 листопада 2022 року у США відбудуться проміжні вибори, на яких повністю переоберуть нижню палата Конгресу – Палату представників та третину членів Сенату.

Зараз вже є достатні підстави стверджувати з високою певністю: Байден втратить контроль принаймні над Палатою представників. А отже, Україні треба буде шукати підтримки у ситуації, коли в Штатах діятиме нова політична реальність.

Про те, що зміниться та що змінилося вже зараз, редактору "Європейської правди" розповіла одна з найавторитетніших американісток України, очільниця Центру "Нова Європа" Альона Гетьманчук

Відео розмови дивіться на нашому Youtube-каналі, а скорочений текстовий виклад її тез – у матеріалі США на порозі виборів: що зміниться у підтримці України та ЗСУ у 2023 році.

Коротко, про що говорила Альона Гетьманчук:

"У найближчі десь пів року можна бути впевненими: підтримка Штатами України гарантовано збережеться. А далі можливі різні сценарії через зміни у Конгресі".

"У новому Конгресі може опинитися багато представників так званого "трампістського крила" Республіканської партії, і вони очевидно будуть перебувати під впливом почуттів Трампа. Трамп прагне помститися Байдену. І ця помста може рикошетом бити по Україні".

"...для України важливо до кінця року провести через Конгрес ще один великий пакет фінансової допомоги, бо далі це буде робити важче".

"Однак проблема не лише у республіканцях. Є також крайнє ліве (так зване "прогресивне") крило в Демократичній партії… [Вони] мають сумніви щодо політики підтримки України та щодо масштабів такої підтримки".

"Не є таємницею, що в США залишаються психологічні бар'єри щодо надання певних видів і типів озброєнь. Вони вже подолали кілька з них (щодо оборонної зброї, потім щодо важких озброєнь), але ще не всі… Застосування ядерної зброї у США бояться, постійно запитують в українців, як ми оцінюємо імовірність такого розвитку. У Вашингтоні є думка, що це може втягнути США в Третю світову війну, що для Байдена неприпустимо".

"В Україні є консенсус про те, що нам треба звільнити окуповані міста якнайшвидше, бажано у найближчі місяці. Натомість у США є ті, хто вважають кращим сценарієм, щоби йшлося не про лічені місяці, а про роки"

"Утім, є також інша проблема, яка спонукає Байдена зберігати чинну стратегію "дозованої підтримки" – це те, що в США і на рівні політичного класу, і в суспільстві є консенсус на користь саме такої стратегії, коли США, з одного боку, дають Україні достатньо озброєнь, щоб стримувати Росію, але недостатньо для того, щоби швидко відвоювати захоплені території.

У суспільстві теж домінує думка, що такий підхід адекватний, бо дозволяє не спровокувати Третю світову".

"Американське суспільство не зовсім вірить у перемогу України. Останні опитування наприкінці серпня засвідчили, що в перемогу Росії вірить трохи більше американців, ніж у перемогу України… Утім, навесні суттєво переважала віра у перемогу України! 

І ми також не знаємо, чи вірить у нашу перемогу особисто Байден. Саме тому сьогоднішній контрнаступ ЗСУ – дуже важливий для посилення підтримки США (і так само важливий для Європи, де інтерес до війни в Україні стає меншим)".

"Готовність [США до битви за Крим] зростає. Зараз з цього питання у Вашингтоні зовсім інші настрої, ніж були пів року тому. Утім, ця готовність ще не досягла необхідного рівня".

Більше – у матеріалі США на порозі виборів: що зміниться у підтримці України та ЗСУ у 2023 році. Відео розмови дивіться на нашому Youtube-каналі

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: