“Візове покарання” для росіян, Air Moldova літатиме у РФ, безпілотні БТРи з Естонії: новини дня

Дайджест
П'ятниця, 9 вересня 2022, 21:45

Успіхи ЗСУ "надихнули" главу Пентагону, безпілотні гусеничні бронемашини з Естонії прибули до України, Росія перешкоджає доступу до українських військовополонених, а Польща долучиться до створення хабу для ремонту української військової техніки.

У Євросоюзу так і не змогли домовитися про те, чи слід і як вводити граничну ціну на російський природний газ.

Брюссель стикається з тиском з боку щонайменше 10 країн ЄС, причому деякі уряди попереджають, що виокремлення Росії може підштовхнути Владіміра Путіна до повного скорочення поставок до Європи.

А ще у ЄС остаточно затвердили "візове покарання" для росіян: почне діяти з понеділка.

Більше важливих і цікавих новин 9 вересня у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Війна з РФ

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив у п'ятницю, що українські сили досягли певних успіхів у своїх операціях у Харкові та Херсоні.

"Зараз ми бачимо успіх біля Херсона, ми бачимо певний успіх біля Харкова, і це дуже, дуже надихає", — сказав Остін під час пресконференції зі своїм чеським колегою в Празі.

Як повідомляє Reuters, ці досягнення стануть серйозним ударом для Росії, яка, за словами західних спецслужб, зазнала величезних втрат. Вони також стануть великим поштовхом для Києва, який прагне показати своїм західним прихильникам, що він може змінити факти на місцях силою і заслуговує на подальшу підтримку.

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Росія не тільки не змогла довести свою військову міць вторгненням в Україну, але і змушена тепер звертатися за зброєю до інших країн.

За словами генсека НАТО Єнса Столтенберга, Росія задіяла у війні в Україні понад 80% сухопутних військ.

Він вчергове заявив, що війна в Україні входить у критичну фазу

"Українські сили зуміли зупинити російський наступ на Донбасі, завдати удару у відповідь та знову взяти під контроль території. В останні кілька днів ми бачили значний прогрес в Херсонській та Харківській областях", - сказав Столтенберг.

Він зазначив, що у найближчі місяці солідарність і єдність союзників буде піддаватися тиску через енергетичні поставки та зростання вартості життя, спричинені війною Росії.

"Але ціну, яку ми платимо, вимірюється у грошах. Тоді як ціна, яку платить Україна, вимірюється життями", - додав генсек.

До речі, за даними актуального опитування, 70% німців виступають за підтримку України попри високі ціни на енергоносії.

В ООН заявили, що Росія перешкоджає доступу до українських військовополонених, а Швеція долучається до двох позовів щодо війни РФ проти України.

Щодо допомоги, то вироблені в Естонії безпілотні гусеничні бронемашини прибули до України, а Польща долучиться до створення хабу для ремонту української військової техніки.

МАГАТЕ і Запорізька АЕС

Керівник МАГАТЕ закликав негайно створити "зону безпеки" довкола ЗАЕС.

"Ситуація дуже непевна і стає все більш небезпечною… Ми вже бачили, що коли інфраструктуру ремонтують - скоро вона пошкоджується знову. Це абсолютно неприйнятно… Закликаю до негайного припинення обстрілів у всьому районі (довкола ЗАЕС - ред.) Лише це може забезпечити безпеку для персоналу й уможливити тривале відновлення електропостачання для Енергодару та станції. 

Цей драматичний розвиток подій свідчить про абсолютну необхідність створити зону ядерної безпеки. Це єдиний спосіб гарантувати, що не дійде до ядерного нещасного випадку", - наголосив Рафаело Гроссі. 

Крім того, Reuters повідомило, що проєкт резолюції МАГАТЕ за результатами поїздки місії на Запорізьку АЕС закликає Росію припинити всі дії на ядерних об'єктах України.

Проєкт "засуджує постійні насильницькі дії Російської Федерації проти ядерних об'єктів в Україні, включаючи присутність російських військ і персоналу Росатому на Запорізькій атомній електростанції, що триває".

Раніше МАГАТЕ у своєму звіті підтвердила, що Росія розмістила "військовий персонал, транспортні засоби та обладнання в різних місцях Запорізької АЕС, зокрема кілька військових ваговозів на першому поверсі турбінних залів у енергоблоках 1 і 2".

Граничні ціни на газ

Міністри енергетики країн Євросоюзу не змогли домовитися про те, чи слід і як вводити граничну ціну на російський природний газ.

Питання обговорювалося у п'ятницю на терміновій зустрічі міністрів енергетики ЄС, скликаній головуючою Чехією.

Прихильники обмеження ціни на весь імпорт газу пропонують встановити її вище поточних цін в Азії та США, щоб гарантувати, що міжнародні трейдери матимуть стимул робити поставки до Європи.

Брюссель стикається з тиском з боку щонайменше 10 країн ЄС, причому деякі уряди попереджають, що виокремлення Росії може підштовхнути Владіміра Путіна до повного скорочення поставок до Європи.

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що план Єврокомісії з обмеження ціни на російський газ суперечить інтересам Європи та Угорщини.

Як відомо, з 2 вересня "Газпром" повністю припинив постачання газу через "Північний потік", нібито через технічні причини. Водночас речник Кремля Дмитрій Пєсков прямо заявив, що проблеми з постачанням газу по "Північному потоку" зберігатимуться доти, доки не буде знято західні санкції.

Через це глава МЗС Австрії вважає, що санкції проти РФ з кожним днем дедалі ефективніші.

"Санкції з кожним днем ​​стають дедалі ефективнішими. Цілі галузі російської економіки простоюють, Росія скочується в рецесію, а для Європи все ще прогнозують зростання. У ЄС ми іноді є чемпіонами світу з применшення та песимізму, але в даному випадку для цього справді немає причин", - сказав Шалленберг.

Продовжуючи тему санкцій також додамо, що США запровадили санкції проти іранських компаній, причетних до постачання дронів Росії.

"Візове покарання" для росіян

У ЄС остаточно затвердили "візове покарання" для росіян: почне діяти з понеділка.

Припинення угоди призведе до підвищення збору за оформлення візи з 35 євро до 80 євро, необхідності надавати додаткові документальні підтвердження, збільшення термінів оформлення віз та більших обмежень для видачі багаторазових віз.

Європейська комісія в п’ятницю опублікувала рекомендації щодо візової політики для держав-членів, які закликають не видавати громадянам Росії багаторічні візи, а також розглядати можливість анулювання вже виданих віз у певних випадках.

Єврокомісарка із внутрішніх справ Ілва Йоганссон у п’ятницю закликала держави-члени Європейського Союзу "ретельно переглянути" візи, які вони видавали громадянам Росії, оскільки вони можуть загрожувати їхній національній безпеці.

За словами єврокомісарки, війна проти України "є також загрозою нашій безпеці, й нам не треба бути наївними: мета Путіна – знищити Європейський Союз".

Інше: Air Moldova відновлює польоти у РФ

Сьогодні Київ відвідали президент Латвії та прем’єр Польщі. На пресконференції з Зеленським та прем'єр-міністром Польщі президент Латвії Егілс Левітс виступив за початок переговорів щодо вступу України до Європейського Союзу.

Також міністерство фінансів Чехії, яка нині головує в Раді ЄС, повідомило, що Рада ЄС схвалила виділення 5 млрд євро макрофіну Україні.

У Франції просять ЄС не продовжувати скасування мит для України через різкий стрибок імпорту курятини.

Air Moldova анонсувала відновлення польотів у Росію.

У Німеччині поліція застрелила чоловіка, який напав на перехожих з ножем і кричав "Аллах акбар".

Суд у Грузії виправдав таксиста, який кинув російських туристів через сварку про українську музику. Прокуратура Грузії розповіла свою версію подій.

КНДР схвалила нову ядерну доктрину з розширеним переліком сценаріїв можливого удару.

У Британії жалоба за Єлизаветою II триватиме більше двох тижнів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: