Як вибори у листопаді можуть вплинути на допомогу США Україні

Аналітика коротко
Понеділок, 10 жовтня 2022, 16:30

Вже за місяць, 8 листопада, американські виборці підуть на виборчі дільниці і визначатимуть долю країни на наступні два роки.

Хоча цього разу американці не голосуватимуть за президента, вони обиратимуть представників до Сенату та Палати представників. 

Для України значення цих виборів складно переоцінити. Перемога республіканців (а точніше – трампістів) здатна створити невизначеність у питанні подальшої підтримки з боку Сполучених Штатів. 

Проте ці вибори вкрай важливі й для американців. Доказ цього – за даними Financial Times, вони стануть найдорожчими виборами за всю історію США, йдеться у статті кандидатки політичних наук, виконавчої директорки YES Світлани Ковальчук Іспит для Байдена і шанс для Трампа: які наслідки матимуть проміжні вибори у США.

Усі 435 членів Палати представників і 35 (цього разу) з 100 місць у Сенаті. Саме так за результатами виборів має оновитися склад Конгресу США.

Також 8 листопада будуть обирати 36 із 50 губернаторів штатів, а також претендентів на інші посади у штаті та на місцевому рівні, включаючи губернаторів, державних секретарів і генеральних прокурорів, а також членів законодавчих зборів. 

Це важливо, адже принаймні 12 губернаторських місць, включаючи Массачусетс, Меріленд та Аризону, можуть змінити партії. В свою чергу переможці цих конкурсів впливатимуть на державну політику з таких різноманітних питань, як аборти, виборчі права та Covid-19.

Наразі демократи мають незначну більшість в обох палатах, що створює для демократів ідеальні умови для ухвалення законопроєктів, які підпише президент Джо Байден. 

В свою чергу Сенат розділений навпіл меж демократами та республіканцями. Проте на посаді віцепрезидента Камала Гарріс має вирішальний голос, що означає, що демократи і тут мають контроль. Це означає, що перевага лише на одне місце віддасть Сенат республіканцям. 

Тому на кону стоїть насправді ефективність роботи адміністрації Байдена. 

Наявні прогнози показують, що демократи, ймовірно, втратять більшість у Палаті представників, проте збережуть у Сенаті. 

Якщо демократи програють і віддадуть республіканцям контроль і над Сенатом, і над Палатою, то це створить гарні передумови для повернення Дональда Трампа на політичну сцену та підготовки до президентських виборів. 

Наразі більшість із кандидатів від республіканців є прихильниками Трампа, хоча є і винятки. Такий розклад показує, що експрезидент зберігає контроль над партією. 

Але одночасно це свідчить і про відступ від традиційних засад республіканізму. 

Особливістю нинішнього виборчого процесу є і той факт, що Трамп зараз є об’єктом чотирьох окремих розслідувань, які можуть призвести до кримінальних звинувачень.

Для нас, звичайно, ключовим питанням є подальша підтримка України. 

Якщо за перемоги демократів подальша підтримка є абсолютно прогнозованою, то за перемоги республіканців у Палаті представників тут виникають певні питання, які частково визначають і внутрішньополітичною конкуренцією Демократичної та Республіканської партій. 

Негативним для нас є той факт, що трампісти, які нарощують свою вагу, все-таки більше сконцентровані на внутрішньополітичних процесах і не завжди підтримують надання підтримки Україні.

Проте нещодавнє опитування показало, що 73% населення США підтримує надання допомоги Україні навіть за умови загрози ядерного удару Росії.

Хоча рівень підтримки серед демократів є суттєво вищим, аніж серед республіканців (81% проти 66%), в обох партіях більшість симпатиків підтримують допомогу Україні.

Докладніше – у матеріалі Світлани Ковальчук Іспит для Байдена і шанс для Трампа: які наслідки матимуть проміжні вибори у США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: