Столтенберг розповів, як НАТО планує реагувати на гібридні атаки проти союзників

Вівторок, 11 жовтня 2022, 18:10

Генсек НАТО Єнс Столтенберг нагадав, що Альянс може розглядати задіяння 5 статті у разі гібридної атаки чи кібератаки проти країн-членів, але якою буде реакція - будуть визначати залежно від конкретної ситуації.

Як повідомляє "Європейська правда", про це він сказав на брифінгу, відповідаючи на запитання ЗМІ про останні інциденти на DB та гілках російського газопроводу "Північний потік", які вважають диверсіями.

Столтенберг нагадав, що Альянс в останні роки серйозно переглянув свої підходи, зокрема, домовився, що у деяких випадках гібридні атаки та кібератаки проти країни-члена НАТО можуть бути підставою для задіяння 5 статті, а також посилив захист критичної інфраструктури та готовність до потенційних гібридних атак. За його словами, йдеться у тому числі про енергетичну інфраструктуру та підводні кабелі комунікації.

"Я не можу коментувати щодо конкретно цих випадків, адже розслідування ще триває. Думаю, нам потрібно дочекатися результатів, перш ніж робити якісь остаточні висновки. Але в цілому - ми тісно стежимо за інцидентами, які можуть становити собою гібридну атаку чи кібератаку проти союзників НАТО, і готові вживати заходів, якщо буде необхідно. Які саме - буде залежати від характеру атаки. Ми ніколи не дамо нашим потенційним противникам переваги у вигляді знання, де межа, після якої ми почнемо говорити про задіяння 5 статті. Це буде наше рішення, з огляду на конкретний контекст подій, конкретну ситуацію, якщо це буде гібридна атака чи кібератака проти країни-члена НАТО", - деталізував генсек.

Нагадаємо, європейські країни вважають витоки газу на гілках російського газопроводу, що стались 26 вересня, наслідком умисних дій. Президент США Джо Байден назвав пошкодження російських газогонів "Північний потік-1" та "Північний потік-2" свідомим актом диверсії.

Вранці 9 жовтня у північній частині Німеччини увесь рух на залізниці зупинився на три години через пошкодження критично важливих комунікацій. Deutsche Bahn, а за ними й профільний мінітстр заявили, що йдеться про диверсію. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: