У Греції 20 суддів звільнили за лінь і некомпетентність: затримки у розгляді справ сягають 19  років

Вівторок, 18 жовтня 2022, 18:25

Дисциплінарна колегія при Верховному суді Греції в Афінах за останні десять місяців звільнила 20 суддів і прокурорів через брак роботи.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє видання Proto Thema.

Тільки за останній час було звільнено п'ять суддів і прокурорів.

Причиною цього є надзвичайно велика кількість нерозглянутих справ, пише видання. Відповідальність за затримки лежить на самих судових працівниках, які відзначилися, перш за все, лінню, некомпетентністю і відсутністю на робочому місці.

Зокрема, видання наводить приклад судді з острова Самос. За час її роботи в провадженні суду щорічно перебувало від 40 до 250 нерозглянутих справ, а затримки у винесенні рішень перевищували 30 місяців. Фактично через такі затримки у розгляді справ, які перебували у провадженні, спливали строки давності вчинення правопорушень. У минулому суддя мала кілька дисциплінарних стягнень, грошових, а також тимчасових відсторонень від посади. Доповідач у її справі зазначив, що суддя мала нестабільний настрій та недостатню старанність, зрештою, її одноголосним рішенням звільнили.

Особливе занепокоєння викликає ситуація у Вищому адміністративному суді - там накопичилася величезна кількість справ, а деякі рішення затримуються на строк до 19 років.

Гострою проблемою у Касаційному адміністративному суді у складі Верховного Суду є відводи державних радників. Зокрема, є державний радник, який відкладав одну справу 63 рази, а іншу – 48.

Рахункова палата також повністю перевантажена через 122 000 нерозглянутих справ і безнадійно відстає від графіка розгляду.

Втім, не лише судді та прокурори несуть відповідальність за незадовільний стан грецьких судів. Скоріше, система повністю застаріла. Наприклад, працівники судів повідомляють про стоси справ, а іноді навіть рукописних документів, які доводиться перевозити туди-сюди у візках для покупок.

Водночас, на розгляді перебуває так багато справ, що чимало проваджень було закрито у зв'язку із закінченням строків давності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: