Хто може стати новим прем’єром Британії

Аналітика коротко
П'ятниця, 21 жовтня 2022, 15:00

44 дні – це антирекорд перебування прем'єр-міністра Великої Британії на посаді. І це досягнення Ліз Трасс, очевидно, буде побито ще нескоро. 

Про те, які зміни тепер чекають на Британію і що це все означає для України, читайте в статті журналіста "Європейської правди" Олега Павлюка Прем'єр на півтора місяця: що буде з Британією після звільнення Ліз Трасс.

Відкриті заклики до Трасс скласти повноваження лідера Консервативної партії – а отже, і покинути крісло прем’єрки – почали лунати ще минулого тижня.

Про їхні причини ЄвроПравда вже докладно писала, та коротко нагадаємо: вона ініціювала радикальне скорочення податків, однак замість прискорення економіки ця реформа призвела лише до знецінення фунта стерлінгів, зростання вартості кредитів та іпотеки.

А також до обурення, що багаті платитимуть в казну менше, а бідні – принаймні стільки ж.

Але остаточно до відставки Трасс підштовхнули події середи 19 жовтня. 

Передусім варто згадати відставку міністра внутрішніх справ Суелли Браверман. Нібито звичайна справа – міністр відправила закритий урядовий документ власною електронною поштою, але й відставка Джонсона почалася з відходу членів його уряду. 

Зрештою, як заявила сама Браверман, "коли ми робимо помилки, ми маємо відповідати за це" – і ця фраза виявилася дуже актуальною і для прем'єрки. 

На додачу, в Палаті громад відбулися драматичні слухання, присвячені фрекінгу – видобуванню газу методом гідророзриву пластів. Цей метод вважається неекологічним, тож у 2019 році його призупинив уряд Терези Мей.

А Трасс на тлі енергетичної кризи його дозволила. І наразила себе на гнів екозахисників, а також опозиційних партій.

Консерватори заявили, що готуються в рекордно стислі терміни обрати нового прем'єра – новий глава уряду Його величності стане відомим до 28 жовтня.

Поки що найбільше шансів букмекери відводять супернику Трасс, колишньому міністру фінансів Ріші Сунаку.

Далі з приблизно однаковою ймовірністю новим лідером британської Консервативної партії можуть стати вже згаданий Джеремі Гант (він, однак, відмовився від висування), а також лідерка Палати громад Пенні Мордонт.

Серед фаворитів букмекерів – і міністр оборони Британії Бен Воллес.

І, зрештою, лишається кандидатура, яка поки не є в топі ставок, але посідає беззаперечне перше місце у внутрішніх рейтингах популярності консерваторів. 

Це – екслідер торі та чинний голова парламентської групи допомоги Україні Борис Джонсон.

Нещодавнє опитування YouGov показало: попри всі скандали, Джонсон – найпопулярніший претендент на посаду глави Консервативної партії. 

Натомість опозицію – передусім Лейбористську та Ліберал-демократичну партії – не влаштовує будь-який прем’єр із партії Ліз Трасс. Вони вимагають проведення дострокових виборів.

Фактично єдиний шлях, за якого дострокові вибори можливі – оголошення вотуму недовіри уряду консерваторів простою більшістю.

Але поки видається нереальним варіант, за якого торі (які, нагадаємо, зараз мають більшість у 71 голос) погодяться добровільно втратити владу в парламенті – якщо, приміром, не наразяться на масштабні акції протесту британців.

Звісно, може втрутитись король Чарльз III, який формально має повноваження звільняти й призначати прем’єра. Та це – ще менш реальний варіант.

Головне, найгіршого сценарію – поглиблення політичної кризи через відмову прем'єра йти у відставку – Британія уникнула. 

Тож хто б не став новим прем'єром, на пом'якшення курсу Москві сподіватися не доводиться. 

Докладніше – у матеріалі Олега Павлюка Прем'єр на півтора місяця: що буде з Британією після звільнення Ліз Трасс.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: