Новий прем’єр Британії, у НАТО відповіли на звинувачення РФ, єдині зарядки в ЄС: новини дня

Дайджест
Понеділок, 24 жовтня 2022, 21:55

Однією з головних тем лишається брехня Росії про "брудну бомбу" України. 

Сьогодні через це відбулася низка розмов. Міністр оборони заявив, що Україна відкрита для будь-якої моніторингової місії, а згодом МАГАТЕ погодилася направити до нас місію. 

Глава міноборони Німеччини стурбована через розмови Росії про "брудну бомбу".

Разом з тим, США досі не бачать ознак підготовки Росії до ядерного удару.

У Німеччині запропонують план відбудови України на зразок плану Маршалла та вважають, що важливо вже почати її відбудовувати. 

Ще одна тема дня – визначення нового прем’єр-міністра дружньої до нас Британії. Очікується, що вже завтра Ріші Сунак буде призначений на посаду. 

 Всі важливі і цікаві новини дня 24 жовтня – у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Брехня Росії про "брудну бомбу"  

Однією з головних тем у світі лишається брехня Росії про "брудну бомбу" України. 

У понеділок Росія продовжила оббріхувати Київ. Зокрема, глава Генштабу РФ Валерій Герасімов телефоном поговорив з головою комітету начальників штабів Британії Тоні Радакіном. У розмові Росія знову безпідставно звинувачувала Україну у намірі застосувати "брудну бомбу".

США, Британія і Франція спільно відкинули брехню РФ .

Міністр оборони Олексій Резніков у розмові з британським, турецьким і французьким колегами відповів на фейкові звинувачення РФ щодо "брудної бомби".

"Це акт ядерного шантажу Росії. Хочу повторити: Україна відкрита для будь-якої моніторингової місії" - написав Резніков у Twitter.

На тему російської дезінформації міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба поговорив із главою МЗС Франції Катріною Колонною.

З главою дипломатії ЄС Жозепом Боррелем він обговорив запрошення місії МАГАТЕ на об’єкти в Україні, щоб спростувати брехню Москви про нібито розробку "брудної бомби".

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) погодилося надіслати місію.

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг, коментуючи звинувачення Росії щодо України у створенні "брудної бомби", застеріг Москву від використання неправдивих заяв як привід для ескалації війни.

"Твердження про те, що Україна готується використовувати "брудні бомби" в Україні, є абсурдним", – заявив генсек Альянсу.

Він також обговорив з главою Пентагону Ллойдом Остіном та міністром оборони Британії Беном Воллесом неправдиві заяви РФ.

Глава МЗС Росії Сергєй Лавров заявив, що у РФ заплановані ще контакти по військовій лінії через нібито плани Києва використати "брудну бомбу".

Лавров сказав, що ситуацію з можливим використанням Україною "брудної бомби", яке вигадала сама Росія, обговорять у РБ ООН "сьогодні-завтра".

Лавров назвав "несерйозними" спростування Заходом брехні РФ про нібито можливість використання Києвом "брудної бомби".

Глава Міноборони Німеччини стурбована через розмови Росії про "брудну бомбу".

Разом з тим, США досі не бачать ознак підготовки Росії до ядерного удару.

До речі, щодо брехні. Спецпроєкт ЄС запустив новий інструмент для протидії дезінформації.

Війна з РФ 

Британська розвідка повідомляє, що українські сили протиповітряної оборони дедалі успішніше збивають дрони-камікадзе "Шахед" іранського виробництва, якими Росія почала компенсувати нестачу власних ракет.  

А колишній голова Генштабу Великої Британії, генерал Річард Даннатт вважає, що росіянам у Херсоні загрожує неминуча поразка, тому вони створюють "керований відхід, щоб він виглядав менш хаотичним".

Співголова провладної Соціал-демократичної партії Німеччини Саскія Ескен зараз не бачить ніяких шансів на дипломатичний успіх у переговорах з Владіміром Путіним.

А глава Міноборони Румунії йде у відставку після заяв про можливі переговори України та Росії.

Глава МЗС Латвії нагадав, що в РФ досить ресурсів для тривалої війни, Заходу не слід розслаблятись

Спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі вважає, що двопартійна підтримка України у війні проти Росії збережеться і після проміжних виборів до Конгресу.

Іран заперечив, що направляв своїх інструкторів в окупований Крим, а Нідерланди вдруге відправляють в Україну команду експертів для розслідування воєнних злочинів.

Щодо відбудови України 

У Німеччині запропонують план відбудови України на зразок плану Маршалла.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц провів зустріч з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем у Берліні та закликав до інвестування у повоєнну відбудову України.

Він підкреслив: той, хто інвестує у відновлення України, той інвестує у майбутнього члена ЄС. 

"2000 німецьких компаній вже працюють там і особливо цінують цілеспрямованих фахівців - величезний потенціал, навіть якщо шлях до ЄС все ще потребує реформ", - додав Шольц.

Міністерка розвитку Німеччини Свенья Шульце вважає, що важливо почати відбудовувати Україну вже зараз.

А віцеканцлер Німеччини та міністр економіки Роберт Габек назвав першочерговим завданням допомогу Україні в зимовий період у зв'язку зі зруйнованою інфраструктурою.

Федеральний міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер у понеділок підтримав збільшення у бюджеті на 2023 рік витрат на допомогу Україні.

На думку Лінднера, допомогу Україні потрібно збільшити з близько 800 мільйонів доларів, закладених зараз у бюджеті на наступний рік, до принаймні двох мільярдів доларів.

Новий прем’єр Британії

Ріші Сунак стане новим прем'єр-міністром Великої Британії.

Пізніше його кандидатуру має офіційно затвердити король Чарльз III.

Сунак був єдиним кандидатом, якому вдалося зібрати 100 голосів, необхідні для участі у виборах нового лідера консерваторів. 

Новообраний лідер Консервативної партії Великої Британії Ріші Сунак буде призначений прем’єр-міністром уже у вівторок.

Інше: "Венеційка" похвалила Україну

Україна звинуватила Росію у зриві "зернової угоди": біля Босфору застрягли 165 суден.

"Венеційка" визнала законною заборону демонстрації символіки вторгнення РФ, а також похвалила Україну за процедуру очищення Вищої ради правосуддя.

Нафтові санкції ЄС шкодять Росії ще до набуття чинності - Bloomberg.

Берлін каже про "практично вичерпані" можливості з прийому біженців.

ЄС остаточно затвердив єдиний стандарт зарядних пристроїв для всіх гаджетів.

Глава МЗС Греції після візиту в Київ прирівняв ревізіонізм Туреччини до дій РФ в Україні.

Дві Кореї обмінялися пострілами через порушення морського кордону.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: