Що відомо про нового прем'єра Британії

Аналітика коротко
Вівторок, 25 жовтня 2022, 09:20

У неділю ввечері 23 жовтня були практично розвіяні сумніви щодо того, хто стане лідером британської Консервативної партії та, відповідно, наступним прем’єр-міністром.

Після того як Борис Джонсон відмовився від участі у внутрішньопартійних виборах, єдиним кандидатом із достатньою підтримкою однопартійців у парламенті був колишній міністр фінансів Ріші Сунак. Так і сталося: вже наступного дня, 24 жовтня, його офіційно оголосили новим очільником торі.

Про те, що ж відомо про нового лідера британських консерваторів і з якими викликами йому вже незабаром доведеться зіткнутися, читайте у статті журналіста "Європейської правди" Олега Павлюка Лідер, якого не обирали: хто такий Ріші Сунак і чому він став прем'єром Британії.

Ріші Сунак стане першим в історії прем’єр-міністром Британії індійського походження (на що, до речі, вже звернули увагу медіа в Індії) та практикуючим індуїстом: прабатьки Сунака народилися в Пенджабі, а батьки (лікар і власниця місцевої аптеки) у 1960-ті роки емігрували до Британії зі східної Африки.

Політична кар’єра Ріші Сунака починається ще у 2010 році, коли він розпочинає працювати в Консервативній партії.

Спершу він працює в консервативних мозкових центрах, де, серед іншого, досліджує представленість національних меншин у політиці.

У 2014-му Сунак стає кандидатом у депутати в окрузі Річмонд у Північному Йоркширі, де понад століття перемагали консерватори, а перед тим там висувався колишній лідер торі Вільям Гейг.

Це означає, що місце в Палаті громад для нового кандидата було для нього, по суті, гарантованим.

Ідеальні умови для старту політичної кар'єри.

У парламенті Сунак спершу працює в комітеті з питань довкілля, а пізніше, в уряді Терези Мей, обіймає посаду молодшого міністра міністерства житлобудування й місцевого врядування.

У 2016 році Ріші Сунак виступав за вихід Великої Британії з Європейського Союзу – до слова, всупереч своєму попереднику на окрузі Гейгу.

Послідовна прихильність до Brexit (Сунак тричі голосував у парламенті за угоду, яку підготував уряд Мей) і підтримка Бориса Джонсона під час виборів нового лідера Консервативної партії дозволила політику продовжити кар’єру і в новому кабінеті.

Одразу після обрання Джонсона лідером торі в липні 2019 року Сунак отримав посаду головного секретаря міністерства фінансів – фактично друга за впливовістю посада після міністра, Саджида Джавіда, з яким у нього були постійні конфлікти. Тож коли у лютому 2020-го Джавід пішов у відставку, Джонсон призначив 39-річного Сунака новим главою британського Мінфіну.

Це стало початком зростання популярності Ріші Сунака серед британців.

Під час старту епідемії коронавірусу Сунак став ініціатором програм підтримки працівників і підприємств на загальну суму близько 330 мільярдів фунтів стерлінгів.

Ріші Сунак був помічений і в скандалах. Спершу з’ясувалося, що міністр брав участь у вечірках на Даунінг-стріт під час коронавірусних локдаунів, порушивши встановлені його ж урядом правила.

І, зрештою, найбільш болючими для Сунака виявилися викриття фінансових справ його дружини. Оскільки вона не має британського громадянства, вона не сплачувала в британську казну податки на закордонні доходи.

А компанія Infosys, якою володіє сім’я Мурті, на початку квітня оголосила про закриття російського офісу. Перед тим Сунака активно розпитували, чи отримує його сім’я "кривавий дохід" на тлі повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

В опозиції запідозрили самого Сунака в податкових ухиляннях, а близька до лейбористів газета The Independent написала, що той був бенефіціаром офшорних трастів на Британських Віргінських островах і Кайманових островах.

Хай там як, та скандали на репутацію Ріші Сунака вплинули не так сильно, як на Джонсона.

Сунак став компромісною фігурою, що обіцяє "покращити економіку, об’єднати партію і виконати обіцяне країні".

Як і Трасс, Сунак стане лідером консерваторів, а отже, і прем’єром Британії, в непростий час.

Докладніше – у матеріалі Олега Павлюка Лідер, якого не обирали: хто такий Ріші Сунак і чому він став прем'єром Британії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: