Хто потрапив у команду нового прем’єра Британії і чи є загрози курсу на підтримку України

Аналітика коротко
Четвер, 27 жовтня 2022, 09:07

Зміна уряду у Британії відбулася напрочуд м'яко – Ріші Сунак став новим лідером Консервативної партії без необхідності проведення загального голосування всіх членів партії.

Хто складатиме команду Ріші Сунака? Про головні призначення нового прем’єра, їхню історію і участь в останніх політичних баталіях читайте у статті Олександра Краєва та Павла Радя з Ради зовнішньої політики "Українська призма" Сунак та його команда: що чекати від нового уряду Великої Британії.

Логіка нового прем’єра у формуванні уряду більш ніж ясна – він намагався збирати найкращих професіоналів з найчистішою репутацією, які до того ж належать до різних внутрішніх груп самої Консервативної партії.

Кожен із міністрів на ключових посадах (за рідкісним виключенням) має позитивний рейтинг і в партії, і серед населення. Крім того, майже всі вони відомі своїм потенціалом до консенсусних рішень – коротше кажучи, не схильні влаштовувати політичні скандали заради вигоди. 

Сунак хоче зустріти цю складну кризову зиму з надійним кабінетом, врівноваженою партією і спокійним населенням.

І кадрові призначення, і розмова Ріші Сунака з Володимиром Зеленським – усе це свідчить про незмінність курсу Британії у підтримці України. 

Тепер залишається сподіватися, що новому прем'єру вдасться стабілізувати ситуацію у британській економіці – від цього залежить здатність Лондона протистояти РФ у війні на виснаження.

Так хто ж потрапив у команду нового прем’єра Британії? 

Заступник прем'єр-міністра Домінік Рааб у 2021 році був призначений міністром юстиції і лорд-канцлером Великої Британії, а вже цього року зайняв цей пост знову після перемоги Ріші Сунака.

Міністр фінансів Джеремі Гант раніше був міністром охорони здоров’я, а у 2018-му був призначений міністром закордонних справ.

Міністр закордонних справ Джеймс Клеверлі в уряді Бориса Джонсона працював на посту міністра освіти. Сунак взяв до себе в команду політика, який відверто та послідовно підтримував його опонентів. Зберегти посаду Клеверлі вдалося насамперед завдяки чистій репутації і гарному реноме професіонала.

Міністр оборони Бен Воллес — напевно, найважливіше для України призначення. Бен Воллес уже заслужив собі славу чи не найбільш ефективного політика партії, переживши кабінети і Джонсона, і Трасс.

Наразі ж ми бачимо, що для нього імідж професіонала своєї справи важливіший за політичні ігрища, і ця риса була однією з багатьох, яка дозволила йому зберегти позицію і в уряді Сунака.

Міністр внутрішніх справ Суелла Браверман уходила у відставку при Трасс з цього ж міністерського крісла через скандал з надсиланням секретних документів через свою власну пошту. 

Міністр з питань довкілля Тереза Коффі — стара знайома попередньої прем’єрки Трасс і багато в чому була її ключовою союзницею. Саме тому для багатьох її поява в новому уряді Сунака, та ще й з оновленим портфелем, викликало багато запитань. 

Проте не варто шукати чорта там, де його нема. Коффі – професіоналка, і до того ж Сунак намагається таким чином згуртувати Консервативну партію перед майбутніми кризами.

Лідер Палати громад Пенні Мордонт була однією з ключових претенденток на пост прем’єр-міністра. Під час попередніх виборів вона трималася до останнього, лише в передостанньому раунді поступившись Ліз Трасс.

Незважаючи на поразку, Пенні Мордонт підтримала кандидатуру Трасс. Під час останнього – скажімо відверто, майже провального – виступу Трасс у Палаті громад саме Мордонт стала на її захист перед вороже налаштованими парламентарями.

Знову-таки, її призначення є частиною стратегії формування уряду професіоналів з усіх внутрішніх "угруповань" Консервативної партії. 

Лідер Палати лордів Ніколас Тру — дуже досвідчений політик, який за прем’єрства Джонсона був міністром канцелярії кабінету. Ще за Трасс він отримав лідерство у Палаті лордів, і за Сунака його зберіг.

Докладніше про команду Сунака – у матеріалі Олександра Краєва та Павла Радя Сунак та його команда: що чекати від нового уряду Великої Британії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: