Глава МЗС Литви: Собчак немає в чорних списках, але вона може там опинитися

Четвер, 27 жовтня 2022, 12:53

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс пояснив, що ізраїльський паспорт дав російській журналістці Ксенії Собчак змогу приїхати до Литви і перебувати в шенгенській зоні 90 днів.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Delfi.

"Порядку вона не порушила, виконала все, що належить. Хочу підкреслити, що це не перший випадок, коли громадяни Ізраїлю з Росії та Білорусі через Литву приїжджають на територію ЄС. Такий порядок", - сказав міністр.

Він зауважив, що в нього немає даних, які підтверджують, що Собчак усе ще перебуває в Литві.

"Ми підтримуємо зв'язки з відомствами, наскільки це потрібно за цих обставин. Думаю, сьогоднішній коментар глави Департаменту держбезпеки був важливий у плані оцінки загрози нацбезпеці. Департамент це оцінив, наразі загрози не бачить", - сказав Ландсбергіс.

Але, за його словами, якщо з'явиться якась загроза, ситуацію переглянуть.

"Коли ми формуємо "чорні" списки, робимо це з партнерами. Щоб санкції були ефективними, мають домовитися всі країни", - сказав глава МЗС.

З найближчими сусідами, за його словами, розробляють національні "чорні" списки.

"Собчак не включена до санкційних списків ЄС, Великої Британії та США. Досі не було жодних передумов, які давали б юридичний привід для перевірки в суді. Це не означає, що вони не з'являться. Якщо такі передумови з'являться, людину можуть включити вже й після перетину кордону, якщо ми побачимо, що людина своєю присутністю становить загрозу нацбезпеці. Рішення ухвалюють за рекомендацією ДДБ", - пояснив Ландсбергіс.

"З точки зору суб'єктивної оцінки, можна припустити, що її діяльність необов'язково сприятлива для режиму. Хоча вона себе позиціонує як представника опозиції, ми часто бачимо, що деяка спрямованість збігається, але це суб'єктивна оцінка. Вона не завжди буває підставою для включення в "чорні" списки", - сказав міністр.

Голова Державної прикордонної служби Литви Рустам Любаєв заявив раніше, що підстав не пропустити російську журналістку і телеведучу Ксенію Собчак, яка їхала до Литви з ізраїльським паспортом, під час прикордонного контролю не було. За словами Любаєва, під час планової перевірки на прикордонному пункті пропуску "Твереч" співробітники переглянули інформаційні системи і ніяких підозр не виникло.

26 жовтня засоби інформації повідомили, що Собчак в'їхала до Литви через Білорусь. Суд у Москві 26 жовтня заарештував комерційного директора Собчак Кирила Суханова та колишнього головного редактора Tatler Аріана Романовського (Кузьміна) до 24 грудня у справі про здирництво 11 мільйонів рублів у голови корпорації "Ростех" Сергєя Чемезова.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: