Чи зможуть прихильники Трампа заблокувати допомогу Україні

Аналітика коротко
Понеділок, 31 жовтня 2022, 16:50

Проміжні вибори у США, що відбудуться 8 листопада, за нормальних обставин не викликали би великої уваги в Україні. Але нинішні обставини є надзвичайними.

Зовнішня політика у Сполучених Штатах не є на 100% прерогативою виконавчої влади. Свою роль тут відіграє і законодавча влада – Конгрес. Тож результати виборів є важливими для нас.

Досі ми спостерігали збереження міцного консенсусу в Конгресі щодо необхідності надання Україні системної допомоги. І що важливо – і зараз досі не бачимо підстав говорити про його руйнування.

Але одночасно помітні нові виклики для цього консенсусу, йдеться у статті директора Центру міжнародних досліджень Володимира Дубовика Вибори під час війни: чи загрожує переобрання Конгресу США зменшенням допомоги Україні.

Головна загроза наразі надходить від крила Республіканської партії, зорієнтованого на колишнього президента Дональда Трампа.

Сам Трамп та його прихильники ставлять під сумнів продовження підтримки України, чи принаймні продовження її в такому форматі та масштабі, як зараз. Про це вони неодноразово заявляли за останні місяці публічно.

Такі заяви добре "заходять" електорату (принаймні – базовому електорату Трампа), тож заяви про необхідність перегляду масштабної підтримки України з наближенням дня виборів лунають усе частіше і голосніше.

Чи може зміна балансу в Конгресі після 8 листопада вплинути на підтримку України?

Нагадаємо, що останнє важливе голосування про допомогу Україні принесло таку кількість голосів "проти": 11 в Сенаті та 57 – у Палаті представників.

Тож про Сенат особливо хвилюватись точно не треба. Тим більше, що лідер республіканців там – Мітч Макконнелл – чітко дав зрозуміти, що його позиція не змінюється – він підтримує надання допомоги Україні й надалі.

Ну і співвідношення 11 сенаторів "проти" і 39 "за" – не таке погане. Воно навряд чи суттєво зміниться.

Тож основні ризики для України можуть виникнути саме у Палаті представників.

Можна припустити, що вже зараз прихильників недружньої для нас позиції там більше ніж 57. А вже незабаром їх стане набагато більше. Але це точно не буде більшість.

Більш того, важливо те, що далеко не всі республіканці і в цій палаті пристали до позиції трампістів. Яким саме буде співвідношення сил між різними фракціями партії, сказати наразі важко, але тут точно не буде одностайності.

Висновок такий: затягування війни на тлі зростання цін у Штатах, загострення політичної боротьби у США, збільшення шансів республіканців на вдалий виступ на виборах за одночасного посилення там прихильників Трампа – усе це негативні моменти для нас.

Але це все ж таки зовсім не означає, що прийшов час панікувати чи впадати у відчай.

Докладніше – у матеріалі Володимира Дубовика Вибори під час війни: чи загрожує переобрання Конгресу США зменшенням допомоги Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: